ŠTA IZAZIVA DOBROĆUDNE PROMENE NA GLASNIM ŽICAMA? Ovo je 7 najčešćih bolesti, a uzrok im je isti
Foto: Shutterstock

važno je znati

ŠTA IZAZIVA DOBROĆUDNE PROMENE NA GLASNIM ŽICAMA? Ovo je 7 najčešćih bolesti, a uzrok im je isti

Zdravlje -

Promene na glasnim žicama često nastaju kao posledica preglasnog i nepravilnog govora, a mogu biti i posledica pušenja cigareta. Ako ih već nismo sprečili, saznajte šta se može učiniti u vezi sa njihovim lečenjem.

Benigne promene na glasnim žicama mogu nastati kao posledica fonotraume. Ponovljene fonotraume dovode do proširenja kapilara a moguće je i oticanje osnovne sluzokože.

Zanimljivo je da zbog dejstva jednog uzroka, jedne sile, fonotraume (trauma glasnih žica sa preglasnim i nepravilnim govorom) mogu nastati različiti klinički entiteti – čvorovi na glasnim žicama, ciste, polipi, granulomi, edemi. Dakle, sedam različitih bolesti, a uzrok bolesti može biti isti.

Polipi

Polipi su među najčešćim benignim promenama na sluzokož grkljana. Vrlo često im prethodi krvarenje i hematom u glasnim žicama. Javljaju se sa nešto većom učestalošću kod muškaraca i češće su jednostrane. Najčešća starost osobe u kojoj se pojavljuju polipi je 30 do 50 godina. Takođe se češće viđaju kod ljudi koji mnogo i glasno pričaju, viču, rade u buci itd.

Simptomi polipa glasnih žica su:

  • promuklost
  • zamoran glas
  • pacijenti se mogu žaliti na bol u grlu, kašalj, osećaj stalne potrebe za čišćenjem grla

Dijagnoza se postavlja endoskopskim pregledom larinksa, a lečenje polipa je najčešće hirurško. Oporavak je obično brz sa dobrim rezultatima.

Glasni čvorići su hronične promene koje nastaju na prelazu iz prednje u srednju trećinu glasnih žica
Glasni čvorići su hronične promene koje nastaju na prelazu iz prednje u srednju trećinu glasnih žicafoto: Shutterstock

Nodule

Glasni čvorići su hronične promene koje nastaju na prelazu iz prednje u srednju trećinu glasnih žica, bilateralne su i često simetrične. Pojavljuju se u detinjstvu kod dečaka, a u starosti se javljaju skoro 100% kod žena.

Osnova terapije je logopedski tretman. Kod oko četvrtine pacijenata odlučujemo se za hirurško lečenje, eksciziju čvora.

Ciste

Ciste glasnih žica mogu biti urođene ili stečene. Često se dobijaju kao rezultat fonotraume.

Dominantni simptom je promuklost, zamor glasa, a može se javiti i osećaj stranog tela u grlu (knedla u grlu) i nagon za kašljem. Lečenje je najčešće kombinovano – logopedski tretman i hirurški tretman.

Reinkeov edem glasnih žica

Reinkeov edem glasnih žica najčešće se javlja kod pušača, a znatno češće kod žena. Edem je difuzan, bilateralni, često asimetričan po izgledu. Čini se da postoje genetske predispozicije za nastanak bolesti jer se bolest ne javlja kod svih pušača.

Glavni simptom je promuklost, glas postaje oštriji sa nižim frekvencijama. Ženski glasovi počinju da liče na glasove muškaraca.

Dijagnoza se postavlja endoskopski. Prestanak pušenja je izuzetno važan. Ukoliko se odlučimo za hirurško lečenje, operacija se može obaviti hladnim instrumentima ili laserom.

Granuloma

Granulom se obično javlja na zadnjoj strani glasnih žica. Češće se javlja kod muškaraca. Uzročni faktori su refluksni laringitis, fonotrauma, hronična zapaljenja i prethodne intubacije.

Simptomi su:

Lečenje treba da bude usmereno na etiološke faktore, prestanak pušenja i lečenje refluksa.

Indikacija za operaciju se utvrđuje u slučaju sumnje na maligno oboljenje, kod problema sa disanjem i težih smetnji glasa.

Simtomi leukoplakije su promuklost, potreba za pročišćavanjem grla, zamoran glas, kašalj
Simtomi leukoplakije su promuklost, potreba za pročišćavanjem grla, zamoran glas, kašaljfoto: Shutterstock

Leukoplakija

Faktori za nastanak leukoplakije su pušenje, alkohol, izloženost zračenju, nedostatak vitamina, izloženost virusnim infekcijama (npr. HIV) i laringofaringealni refluks (LPR).

Simptomi su:

  • promuklost
  • potreba za pročišćavanjem grla
  • osećaj stranog tela u grlu
  • kašalj
  • zamoran glas

Dijagnoza se postavlja endoskopskim pregledom a terapija se sastoji od uklanjanja sumnjive promene hladnim instrumentima ili laserom. Leukoplakija koja nije sumnjiva dovoljna je za endoskopsko praćenje.

Papilomatoza, RRP

Papilomatoza (rekurentna respiratorna papilomatoza RRP) larinksa je ozbiljna i potencijalno veoma opasna bolest. RRP se može javiti na bilo kojoj epitelnoj površini gornjeg respiratorno-digestivnog sistema, ali se najčešće javlja na sluzokoži larinksa.

Fonohirurški tretman papilomatoze se sastoji u uklanjanju papiloma, a bolest se može vratiti. Preporučuje se vakcinacija pacijenata sa papilomatozom larinksa protiv HPV virusa.

Prenela: O.M.

(kurir.r/adiva.hr)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track