KOLIKO DUGO U FRIŽIDERU MOŽE DA STOJI HRANA OD NOVE GODINE? Ako loše miriše ili ne izgleda dobro - odmah je bacite
Foto: Shutterstock

SAVET

KOLIKO DUGO U FRIŽIDERU MOŽE DA STOJI HRANA OD NOVE GODINE? Ako loše miriše ili ne izgleda dobro - odmah je bacite

Zdravlje -


U periodu posle Nove godine, naši frižideri su puni ostataka hrane. Nije iznenađujuće što se u ovom trenutku često postavlja pitanje koliko dugo je bezbedno čuvati ostatke hrane.

Prema agencijama za bezbednost hrane, kuvana riba i meso mogu da se drže u frižideru tri do četiri dana. U slučaju mlečnih proizvoda, odgovor zavisi od sastojaka koji se koriste u jelu. Na primer, sir traje duže od kremastih mlečnih namaza.

Koliko dugo držite ostatke u frižideru zavisi od nekoliko faktora, uključujući temperaturu vašeg frižidera, kao i svežinu hrane pre Nove godine. Bezbedno je držati hranu nekoliko dana nakon Nove godine, sve dok je u frižideru i dok se pravilno tamo čuva. Ali proverite miris i izgled hrane pre svake upotrebe“, rekao je dr Babak Ašrafi, lekar opšte prakse iz Londona.

Temperatura u najhladnijem delu frižidera treba da bude ispod pet stepeni Celzijusa. Ako konzumirate meso koje je bilo na višoj temperaturi ili je predugo stajalo, rizikujete da se otrujete.

„Ostavljanje mesa na sobnoj temperaturi ili nedovoljno hlađenje može podstaći rast bakterija i dovesti do bolesti koje se prenose hranom. Određene bakterije, kao što su salmonela i ešerihija koli mogu da rastu u mesu i da izazovu povraćanje, dijareju i bolove u stomaku“, objasnio je on.

Na prazničnom stolu sarma je nezaobilazna, kao i pečenje, ruska salata, pite i neka ukusna, okrepljujuća čorbica. Važno je imati na umu da je sarma najotpornija, ali da i ona ima svoj rok trajanja. Nju je potrebno čuvati u frižideru i treba je pojesti tri do četiri dana nakon pripreme.

Ako hrana loše miriše ili ne izgleda dobro, bacite je. Ako niste sigurni, ponovo se savetuje da je bacite. To je bolja opcija od rizika od trovanja, prenosi Index.hr.

Izvor: Index.hr/ Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track