DA LI JE BEZBEDNO KORISTITI MULTIVITAMINE SA ISTEKLIM ROKOM TRAJANJA? Ovo su najčešće posledice
Foto: Shutterstock

važno je znati

DA LI JE BEZBEDNO KORISTITI MULTIVITAMINE SA ISTEKLIM ROKOM TRAJANJA? Ovo su najčešće posledice

Zdravlje -

Iako suplementi ne mogu da pokvare, poput mesa ili mleka, što duže stoje, manje će biti efikasni. Studija iz 2017. objavljena u American Journal of Clinical Nutrition otkrila je da su multivitamini zadržali svoju moć otprilike dve godine nakon proizvodnje. Međutim, postoje li neki neželjenih efekti ukoliko popijete multivitaminski suplement nakon isteka roka?

Ukoliko imate nedoumice u vezi sa uzimanjem suplemenata, uvek se možete dodatno konsultovati sa svojim lekarom ili zdravstvenim radnikom - u stvari, preporučuje se da se raspitate pre nego što krenete sa uzimanjem novog suplementa.

- Vek trajanja multivitaminskih suplemenata varira, ali može biti potrebno oko dve do tri godine da neotvoreni multivitaminski proizvodi isteknu. Kada se otvore, idealno je da ih potrošite u roku od šest meseci. Uvek proverite datum isteka na pakovanju da biste bili sigurni - kaže Ketrin Gervacio, registrovani nutricionista-dijetetičar i sertifikovani trener ishrane.

Suplementi se ne kvare, samo ih slabi dejstvo

Dakle, multivitamini se ne kvare, samo slabe, pa je rizik od bilo kakve ozbiljne štete je nizak, ali iz ovih razloga ne preporučuje se da nastavite da ih uzimate nakon što su istekli.

- Ne preporučuje se uzimanje multivitamina kojima je istekao rok trajanja jer će se njihovo dejstvo smanjiti. Stoga, oni možda neće pružiti navedene koristi koje doprinose zdravlju. Što se tiče bezbednosti, oni se ne kvare se kao hrana, tako da generalno neće izazvati štetu - navodi Gervacio.

Preporučuje se da svoje zalihu sa isteklim rokom odnesete u lokalnu apoteku
Preporučuje se da svoje zalihu sa isteklim rokom odnesete u lokalnu apotekufoto: Shutterstock

Ne postoje neželjenih efekti nakon isteka roka

- Uopšteno govoreći, ne postoje poznati neželjeni efekti uzimanja multivitamina kojima je istekao rok trajanja - rekla je Gervacio i dodala - Dakle, jedina briga kada uzimate vitamine kojima je istekao rok je njihova moć i efikasnost.

Suplemente sa isteklim rokom odnesite u apoteku

Tretirajte ih kao što biste bilo koji lek kom je istekao rok - bez puštanja vode u toalet i bez bacanja u smeće. Preporučuje se da svoje zalihu sa isteklim rokom odnesete u lokalnu apoteku.

- Preduzmite potrebne mere predostrožnosti u odlaganju multivitamina sa isteklim rokom trajanja i uverite se da su van domašaja dece i kućnih ljubimaca - rupozorava Gervacio i dodaje - Uklonite sadržaj iz pakovanja. Takođe je najbolje ukloniti lične podatke iz pakovanja radi zaštite identiteta.

Multivitamine i suplemente čuvajte van kupatila i kuhinje

- Najbolji način za čuvanje multivitamina je da ih držite na hladnom i suvom mestu, daleko od toplote i bez izlaganja sunčevoj svetlosti. Čuvajte ih u originalnom pakovanju. Izbegavajte da ih čuvate u mestima sa visokom vlažnošću kao što su kupatila i kuhinja - savetuje Gervacio.

Prenela: O.M.

(kurir.rs/nypost.com)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track