3 SITUACIJE NAKON KOJIH NE SMETE PRATI ZUBE: Povećana kiselost u ustima može OŠTETITI ZUBNU GLEĐ
Foto: Shutterstock

savet stomatologa

3 SITUACIJE NAKON KOJIH NE SMETE PRATI ZUBE: Povećana kiselost u ustima može OŠTETITI ZUBNU GLEĐ

Zdravlje -

Svi stomatolozi preporučuju pranje zuba najmanje dva puta dnevno kako bismo očuvali njihovo zdravlje. Međutim, postoje neke situacije u kojima bi trebalo preskočiti korišćenje četkice, jer se na taj način može oštetiti zubna gleđ.

- Korišćenje četkice za zube odmah posle doručka, posle povraćanja ili pošto ste jeli slatkiše može da ošteti zubnu gleđ - upozorio je dr Šadi Manučehri, stomatolog iz Velikoj Britaniji u izjavi za Daily mail i dodao:

- Koliko god osećali potrebu da operete zube odmah nakon povraćanja, nemojte. Sadržaj želuca je izuzetno kiseo, a nakon povraćanja ta kiselina se zadražva i u ustima. Ako operete zube odmah nakon toga, oštetićete zubnu gleđ.

Kisela sredina oštećuje zube

Sličan efekat na zube ima i slatka hrana i namirnice koje sadrže skrob. Kada jedete slatku hranu (ili prosti skrob koji se u ustima razlaže u šećer), bakterije koje uzrokuju karijes počinju da se hrane njome i proizvode kiselinu. Kada su zubi izloženi visoko kiseloj sredini, zubna gleđ privremeno postaje slabija i osetljivija.

Doktor Manučehri preporučuje pranje zuba tek nakon što prođe najmanje sat vremena nakon jela.

Umesto četkanja i paste za zube, koristite zubni konac
Umesto četkanja i paste za zube, koristite zubni konacfoto: Shutterstock

Za svež dah koristite zubni konac ili žvake bez šećera

Tokom tog vremena telo neutrališe kiselu sredinu koju potencijalno stvara unesena hrana.

- Čekanjem sat vremena dajemo pljuvački dovoljno vremena da obavi svoj posao. Za svež dah odmah nakon jela, umesto četkanja i paste za zube, koristite zubni konac, popijte čašu vode ili uzimite žvake bez šećera - savetuje dr Manučehri.

Stomatolozi takođe napominju da je idealno pranje zuba svakih 12 sati. Pranje zuba nikada ne treba preskakati pre spavanja, jer se tada smanjuje protok pljuvačke, a povećava se kiselina u usnoj duplji.

Prenela: O.M.

(kurir.rs/miss7zdrava.24sata.hr)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track