ŽIVOT POSLE PRAZNIKA: 3 najbrža načina za detoksikaciju organizma
Foto: Shutterstock

za dobar početak godine

ŽIVOT POSLE PRAZNIKA: 3 najbrža načina za detoksikaciju organizma

Zdravlje -

Novogodišnji praznici su vreme kada svi sebi damo malo oduška kada su u pitanju hrana i piće, i zaboravimo na rigorozne dijete i iscrpljujuće treninge. Međutim, kada prođu praznici većina nas se neretko hvata za glavu jer prekomerno uživanje u omiljenoj prazničnoj trpezi ne samo da poremeti naš dnevni ritam nego nam oteža da se na njega i vratimo.

Ako ste i vi, kao i većina svetske populacije, preterali tokom novogodišnjih praznika sa ićem i pićem, prvi korak ka vaćanju organizma na pretpraznični režim, bilo da je u pitanju režim ishrane ili vežbi, jeste detoksikacija.

Detoksikacija je proces za održavanje zdravlja organizma tako što periodično izbacimo toksine koji se nakupljaju od preteranog unosa hrane i pića. Iako nema naučnih podataka o tome da li pomaže pri gubitku kilograma, zasigurno pomaže pri vraćanju na zdrave navike nakon prazničnog bindžovanja.

Pijte dovoljno vode

Najverovatnije ste vodu tokom novogodišnjih praznika zamenili gaziranim pićima ili alkoholom, pa je odličan način za detoksikaciju tela konzumiranje dva litra vode dnevno. Obična voda je od vitalnog značaja za sposobnost tela da obavlja osnovne telesne funkcije, a osim toga je važna za hidriranost organizma.

voda, piti vodu
foto: Shutterstock

Ponovo uspostavite redovan dnevni ritam

Tokom praznika se obično opustimo i isključimo alarme jer ne moramo da ranimo i jurimo na posao. Iako volimo duže da spavamo, sedam do osam sati sna je sasvim dovoljno kako bi se telo odmorilo, a naredni dan bio produktivan. Kako bismo se lakše vratili redovnim obavezama, osim dobrog sna neophodno je i uvesti i redovnu fizičku aktivnost. Stručnjaci preporučuju 10.000 koraka ili 30 minuta provedenog u vežbanju, u teretani ili napolju.

Promenite ishranu

Novogodišnja trpeza je obično puna nezdrave hrane, koja sadrži dosta prerađevina sa velikim sadržajem soli, ali i slatkiše. Kako biste poništili negativni uticaj takve ishrane, najbolje je da odmah posle praznika uvedete pet manjih porcija voća i povrća na dan. Najbolje voće koje će vam pomoći da se što pre vratite na zdraviji način života jeste ono sa visokim sadržajem antioksidansa kao što su brusnice, paradajz i grožđe.

Prenela: V.M.

Izvor: Express

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track