ŠTA IZGLED PUPKA GOVORI O VAŠEM ZDRAVLJU? Obratite pažnju na OVE PROMENE, naročito kod beba i mlađe dece
Foto: Shutterstock

mali ali veoma važan

ŠTA IZGLED PUPKA GOVORI O VAŠEM ZDRAVLJU? Obratite pažnju na OVE PROMENE, naročito kod beba i mlađe dece

Zdravlje -

Ožiljak koji je ostao kada je pupčana vrpca presečena pri rođenju naziva se pupak. On obavlja mnoštvo važnih uloga u telu, iako se može činiti da je mali i nevažan. Evo šta sve pupak može otkriti o vašem zdravlju.

Prisustvo infekcije

Crvenilo, otok i bol oko pupka mogu ukazivati na infekciju. Brojni patogeni, uključujući gljivice, kvasac i bakterije, mogu da prodru u pupak i da izazovu upalu, što dovodi do infekcije. Ako se infekcija ne leči, može se proširiti na druge delove tela i dovesti do ozbiljnijih zdravstvenih problema.

Hernija (kila)

Hernija ili kila je stanje koje nastaje kada unutrašnji organ gura kroz slabu oblast u trbušnom zidu. Promene na pupku mogu biti znak ove bolesti. Gojazne osobe ili trudnice takođe mogu razviti ovu promenu na pupku. Akumulacija tečnosti u stomaku takođe može izazvati ispupčen pupkom. Kila, koja nastaje kada deo creva ili drugog tkiva prođe kroz slabe mišiće u trbušnom zidu, može se manifestovati izbočenjem oko pupka a tada se mogu javiti i bol, nelagodnost.

kila, hernia
foto: Shutterstock

Omfalitis

Najčešće se javlja kod beba i mlađe dece a simptomi uključuju crvenilo, otok i iscedak iz pupka. Nelečeni omfalitis može dovesti do ozbiljnih neželjenih efekata, kao što je sepsa, potencijalno fatalna bolest koja se dešava kada se infekcija širi po celom telu.

Umbilikalni granulom

Granulom pupka uzrokuje da tkivo oko pupka nabrekne i pocrveni kod novorođenčadi i mlađe dece. Infekcija može da nastane ako se ovo stanje ne leči, a u nekim slučajevim lekar će morati da izvrši i drenažu.

Redovno nežno čistite pupak i održavajte ga suvim

Bakterije ili gljivice mogu dovesti do infekcija i bolesti ukoliko se ovo područje zanemaruje i ne čisti i neguje pravilno. Pupak treba čistiti nežno blagim sapunom i toplom vodom. Takođe, važno je pupak održavati suvim, naročito nakon kupanja, jer to pomaže u sprečavanju rasta bakterija u toplom, vlažnom okruženju.

Prenela: O.M.

(kurir.rs/timesofindia.indiatimes.com)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track