5 RAZLOGA ZA BOL U GRLU SA JEDNE STRANE: Najčešće ih možete lečiti sami, ali u OVIM SITUACIJAMA neophodan je pregled lekara
Foto: Shutterstock

važno je znati

5 RAZLOGA ZA BOL U GRLU SA JEDNE STRANE: Najčešće ih možete lečiti sami, ali u OVIM SITUACIJAMA neophodan je pregled lekara

Zdravlje -

Bol u grlu je čest simptom kod odraslih i dece. Iako se uglavnom javlja u celom grlu, ponekad se bol može ograničiti na jedan deo grla i usne duplje. Ovo mogu biti neki od razloga.

Većina upala grla je uzrokovana virusima ili bakterijama i može se lečiti kod kuće. U nekim slučajevima, uzroci mogu biti ozbiljniji i zahtevaju medicinsku pomoć, posebno kada grlobolja ne traje duže vreme ili se oseća samo u određenom delu grla.

Postnazalno kapanje

Postnazalno kapanje ili drip je uzrokovano prekomernim stvaranjem nazalnog sekreta i akumulacijom ovog sekreta u zadnjem delu nosne duplje, koji potom curi niz grlo. Ponekad se proizvodnja sekreta povećava zbog alergija, infekcija ili drugih uzroka. Iritacija od postnazalnog kapanja može stvoriti neprijatan osećaj zarobljene sluzi, ali takođe može dovesti do bola i upale.

Tonzilitis

Tonzilitis se razvija kada se jedna ili više žlezda upali ili inficira zbog virusnih ili bakterijskih infekcija. Iako vas može boleti celo grlo, moguće je i da je zahvaćen samo jedan krajnik ili krajnici samo na jednoj strani grla.

Ako upaljeni krajnici ne otežavaju disanje, možete ih lečiti samostalno, a od pomoći će vam biti ovlaživač vazduha, pastile za grlo, topla slana voda za grgljanje i sredstva protiv bolova koji se prodaju bez recepta. Ako lekar utvrdi da je u pitanju bakterijska infekcija, može da vam prepiše antibiotike.

Rak Grla, bol u grlu
foto: Profimedia

Bakterijske i virusne infekcije

Peritonzilarni apsces je infekcija koja uzrokuje nakupljanje gnoja u blizini krajnika. Može se razviti kao komplikacija tonzilitisa i drugih infekcija. Većina apscesa je uzrokovana bakterijama i ostatkom gnoja nakon infekcije.

Iako možete imati upalu na više od jednog kraja, moguće je da će se apsces formirati samo na jednom. Pored toga, čest simptom je bol u grlu koja je jača na jednoj strani. Za ovo lečenje apscesa koriste se antibiotici, kortikosteroidi, a takođe pomažu u povećanju unosa tečnosti i lekova protiv bolova.

Afte

Afte su male ranice koje se mogu razviti na sluzokoži, često u ustima ili na desni. Ove bolne rane mogu imati mnogo uzroka, od kojih su najčešći:

  • povreda
  • stres
  • alergije
  • toksini ili drugi iritanti
  • nutritivni nedostaci
  • poremećaji imunog sistema

Osećaj peckanja može se pojaviti dan ili dva pre formiranja afte, a ranica će se na kraju formirati kao crvena ili siva lezija. Afte se formiraju na sluzokoži i mogu zahvatiti nekoliko oblasti, uključujući grlo, obraz, usne, površinu jezika i meko nepce. U većini slučajeva prolaze sami u roku od nekoliko dana.

Grlo
foto: Shutterstock

Otok limfnih čvorova

Limfni čvorovi su deo imunog sistema i, kao i krajnici, mogu pomoći telu da se oslobodi bakterija i virusa. U mnogim slučajevima, otečeni limfni čvorovi su znak da imuni sistem radi ispravno. Limfni čvorovi se nalaze po celom telu, uključujući i vrat, tako da možete primetiti bol u jednom ili više čvorova.

Otečeni limfni čvorovi se obično leče kao i druge infekcije, uključujući antibiotike ako je u pitanju bakterijska infekcija. Međutim, ako imate otečene limfne čvorove koji ne nestaju ili se stalno vraćaju, vaš lekar će morati da proveri druge uzroke otoka, kao što su limfom ili druge vrste raka.

Prenela: O.M.

(kurir.rs/verywellhealth.com)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track