ZA 10 SEKUNDI PROVERITE IMATE LI LOŠ ZADAH: Ako je odgovor potvrdan, ovo su mogući krivci
Foto: Shutterstock

savet stomatologa

ZA 10 SEKUNDI PROVERITE IMATE LI LOŠ ZADAH: Ako je odgovor potvrdan, ovo su mogući krivci

Zdravlje -

Doktorka stomatologije Šadi Manoučehri na društvenim mrežama otkrila je kako možete proveriti da li imate loš zadah za samo 10 sekundi. Loša oralna higijena je jedan od najčešćih uzroka neprijatnog zadaha a ovo su neki od uobičajenih simptoma.

Stomatolozi uvek savetuju da zube treba prati najmanje dva puta dnevno i čistiti koncem za zube ili interdentalnim četkama kako bi se uklonili ostaci hrane. Redovni stomatološki pregledi su takođe važan deo oralne higijene.

Ovako možete proveriti imate li loš zadah i to za samo 10 sekundi:

- Pređite jezikom preko nadlanice, ostavite da se osuši deset sekundi i pomirišite. Ako se oseća neprijanto, znači da imate loš zadah - kaže stomatolog Manoučehri.

A ovo su neki od uobičanjenih uzroka lošeg zadaha:

Suva usta

Spavanje sa otvorenim ustima ili puno pričanja isušuje usnu šupljinu. Loš zadah izazivaju bakterije u ustima koje razgrađuju hranu i stvaraju jedinjenja sumpora sa intenzivnim mirisom. Ovoj bakteriji odgovara suvoća u ustima, koja se povećava tokom dužeg razgovora. Često uzimanje vode ili upotreba žvakaće gume stimuliše pljuvačku i donekle rešava problem.

Plak na jeziku

Mnogi ljudi su svesni stvaranja plaka u ustima i redovno peru zube i koriste zubni konac kako bi sprečili stvaranje kamenca i plaka. Međutim, mnogi često preskaču čišćenje jezika a plak može i tu da se gomila. Zato obavezno operite zube, ali i jezik.

Vreme poslednjeg obroka

Stručnjaci su takođe otkrili da je zadah bolji ako ste nedavno konzumirali hranu, a lošiji što je duži period prošao od kada ste poslednji put jeli. Pljuvačka koju proizvodimo kada počnemo da žvačemo, zajedno sa gutanjem, može pomoći u uklanjanju nekih bakterija koje proizvode miris iz zadnjeg dela jezika. Takođe, hrana poput sirovog voća i povrća deluje kao prirodni strugač za jezik.

Kada perete zube, ne preskačite čišćenje jezika
Kada perete zube, ne preskačite čišćenje jezika foto: Shutterstock

Upotreba lekova

Postoji mnogo lekova koji isušuju usta i izazivaju loš zadah. Antidepresivi i lekovi za anksioznost, relaksanti mišića, antihistaminici, lekovi protiv bolova i dekongestivi su najčešći krivci lošeg zadaha.

Taloženje bakterija na krajnicima

Ponekad se čestice i bakterije mogu skupiti na krajnicima pa tako nastaju male formacije koje se nazivaju tonziloliti koji stvaraju neprijatan miris u ustima.

Menstrualni ciklus

Tačan razlog nije jasan, ali postoje dokazi da žene tokom ili na početku menstruacije imaju lošiji zadah. Stručnjaci navode da je moguće da hormonske promene u toj fazi menstrualnog ciklusa izazivaju suva usta i loš zadah. Krvarenje desni takođe može doprineti lošem zadahu.

Prenela: O.M.

(kurir.rs/miss7zdrava.24sata.hr)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track