3 JEDNOSTAVNA NAČINA DA OPET DIŠETE SLOBODNO: Otpušite nos brzo, efikasno i na PRIRODAN NAČIN
Foto: Shutterstock

korisni saveti

3 JEDNOSTAVNA NAČINA DA OPET DIŠETE SLOBODNO: Otpušite nos brzo, efikasno i na PRIRODAN NAČIN

Zdravlje -

Zapušenost nosa može biti uzrokovana prehladom, gripom, alergijama, zagađenjem životne sredine, a suv vazduh takođe može biti krivac. Zapušen nos dovodi do niza drugih problema koji remete svakodnevni život. Srećom, uz ovih nekoliko saveta možemo rešiti ili značajno ublažiti zapušenos nosa bez odlaska u apoteku.

Prateći simptomi zapušenog nosa su otežano disanje i disanje na usta, što za posledicu može imati suvo grlo, poremećaj sna, a samim tim i opšti osećaj umora i razdražljivosti. Takođe, mogu se javiti i glavobolje. Sve navedeno remeti dnevni ritam i čini nas nefunkcionalnim. Evo na koje načine sebi možemo efikasno pomoći.

Ispiranje nosa

Ispiranje nosnih prolaza će pomoći da se uklone gusta sluz, iritanti, alergeni i klice. Za tu namenu važno je koristiti čistu destilovanu vodu ili fiziološki rastvor. Takođe, može pomoći i stari metod, udisanje tople pare prokuvane vode. Možete dodati i čaj od kamilice. Nagnite se preko posude sa toplom vodom, pokrijte glavu peškirom i udišite paru koja će pomoći da se nos otčepi.

Tople obloge

Ako imate glavobolju ili bol u sinusima kao rezultat začepljenja, pokušajte da stavite topli oblog direktno na nos i čelo. Ovo može pomoći u ublažavanju upale i osećaja pritiska u nosu, savetuju stručnjaci sa klinike Mejo.

Za ovu pnamenu možete koristiti specijalne termofore koje se mogu zagrejati u mikrotalasnoj pećnici ili jednostavno potopiti kuhinjski peškir u toplu vodu, iscediti višak vode, pa ga saviti i staviti na nos, obraze i čelo. Pokušajte da radite ovo u trajanju od 20 minuta i ponavljajte onoliko često koliko je potrebno.

Nagnite se preko posude sa toplom vodom, pokrijte glavu peškirom i udišite paru koja će pomoći da se nos otpuši
Nagnite se preko posude sa toplom vodom, pokrijte glavu peškirom i udišite paru koja će pomoći da se nos otpušifoto: Shutterstock

Ovlaživač vazduha

Često provetravanje prostorija vašeg doma ili korišćenje ovlaživača vazduha (difuzora), jednostavan je i efikasan kućni lek za smanjenje zapušenosti nosa. Udisanje vlažnog vazduha pomaže u smirivanju nadraženog nosnog tkiva, smanjuje upalu sinusa i razređuje sluz.

Difuzor može pomoći da se poveća nivo vlažnosti u prostoriji raspršivanjem vodene pare u obliku fine magle. Dodavanjem esencijalnog ulja poput eukaliptusa ili peperminta, osim što ćete ovlažiti vazduh, doprinećete svom respiratornom sistemu a između ostalog, obezbediti prijatan miris u prostoriji.

Ako zapušenost nosa traje duže od nedelju dana bez poboljšanja ili je praćena povišenom temperaturom, jakom glavoboljom ili bolom važno je da se konsultujte sa lekarom kako bi bila određena adekvatna terapija.

Prenela: O.M.

(kurir.rs/zivim.gloria.hr)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track