KAD NI DIJETA NI VEŽBE NE POMAŽU DA IZGUBITE KILOGRAME: Proverite vrednosti OVA 3 HORMONA
Foto: Shutterstock

važno

KAD NI DIJETA NI VEŽBE NE POMAŽU DA IZGUBITE KILOGRAME: Proverite vrednosti OVA 3 HORMONA

Zdravlje -

Ako ste napravili velike promene u svom životu i ozbiljno promenili ishranu sa nezdrave na zdravu, a pritom pazite i na količinu hrane koju jedete i vežbate, a još uvek ne možete da telesnu težinu, možda bi trebalo da proverite da li ovaj problem opstaje kao posledica hormonska neravnoteže. Ovo su hormoni koji često mogu praviti problem.

Hormoni štitne žlezde

- Neki ljudi mogu imati usporen metabolizam kao rezultat nedostatka hormona štitne žlezde (najčešće žene) - objašnjava dr Andreas Enfeld.

Uobičajeni simptomi hipotireoze su: umor, netolerancija na hladnoću, zatvor, suva koža, i gomilanje kilograma.

- U ovim slučajevima, povećanje telesne težine kao rezultat usporenog metabolizma obično nije više od sedam kilograma - kaže Enfeld.

Zamolite svog lekara da proveri vaš TSH (hormon koji stimuliše štitastu žlezdu). Ako je test krvi u redu, vaša štitna žlezda je verovatno u redu.

Ako je vaš TSH u gornjem opsegu normalnog ali sumnjate da možda imate hipotireozu, lekar će vas najverovatnije uputiti da proverite slobodni T4 (nivo hormona štitne žlezde) i antitela na tireooperoksidazu (TPO).

- Ako je slobodni T4 nizak ili test antitela na TPO pokaže visok, moguće je da ćete dobiti terapiju hormonima. Terapiju mora da vam prepiše vaš lekar - objašnjava Enfeld.

test hormona
foto: Shutterstock

Polni hormoni

Doktor Enfeld ističe da polni hormoni takođe utiču na vašu težinu.

- Žene mogu da pate od endokrinog poremećaja PCOS – sindroma policističnih jajnika – koji podiže nivoe testosterona i insulina. To može značiti povećanje telesne težine i nepravilnosti u menstrualnom ciklusu kao i neplodnost, akne i pojačanu maljavost. Dijeta sa malo ugljenih hidrata može pomoći u lečenju ovog problema - kaže dr Endelf.

Tokom menopauze, nivoi estrogena mogu značajno da variraju i na kraju padaju na nizak nivo jer jajnici gube sposobnost da ih proizvode. Ovaj period života je često povezan sa usporavanjem metabolizma i povećanjem telesne težine u predelu stomaka.

Stres, problemi sa sinusima
foto: Shutterstock

Hormoni stresa

Još jedan mogući hormonalni problem iza problema sa težinom mogao bi biti glavni hormon stresa, kortizol. Previše kortizola može povećati osećaj gladi, što dovodi do povećanja telesne težine, posebno na središnjem delu tela.

Najčešći uzroci povišenog kortizola su hronični stres i nedostatak sna ali i neki lekovi.

- Veoma je važno regulisati stres i san. U veoma retkim slučajevima, može se raditi o specifičnoj vrsti tumor koji pokreće proizvodnju kortizola i zove se Kušingov sindrom. Ako sumnjate da patite od njega, konsultujte se sa svojim lekarom koji će uraditi odgovarajuće testove ili vas uputiti kod endokrinologa - savetuje dr Enfeld.

Prenela: O.M.

(kurir.rs/miss7zdrava.24sata.hr)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track