ZAŠTO OČI POJAČANO SUZE TOKOM ZIME? Razlog će vas začuditi, a rešenje je jednostavno
Foto: Shutterstock

posledice hladnog vazduha

ZAŠTO OČI POJAČANO SUZE TOKOM ZIME? Razlog će vas začuditi, a rešenje je jednostavno

Zdravlje -

Od suve kože lica, crvenih i promrzlih ruku do curenja iz nosa, neizbežno se javljaju kod svake osobe tokom hladnih dana. Takođe, česta pojava koja je posebno aktivna u ovom trenutku je suzenje očiju. Zbog čega se ono javlja, uprkos tome što je vazduh suv?

Znamo da hladan vazduh isušuje kožu zbog nedostatka vlage u atmosferi. Ovo uzrokuje dehidraciju tkiva, pucanje i ljuštenje kože. Hladnoća, posebno zimska, slično deluje i na oči.

- Zvuči kontradiktorno, međutim, razlog zašto nam oči toliko suze kada napolju zahladi je to što se isušuju - rekao je Majkl Brusko, oftalmolog.

Ovaj osećaj je poznat i kao sindrom suvog oka, koji pogađa mnoge. Kada smo na otvorenom, hladan vazduh lišava oči vlage, što znači da se suzni kanali bore da proizvedu dovoljno suza. Oni igraju izuzetno važnu ulogu i neophodni su da bi oči bile vlažne i glatke i omogućile jasan vid. Pored toga, suze formiraju zaštitni omotač preko rožnjače kako bi je zaštitili od štetnih zagađivača kao što su prljavština i prašina.

- Hladan vazduh je toliko suv da može da izazove isparavanje hidratantnog suznog filma oka. Ovo izaziva preteranu reakciju u oku poznatu kao refleks suza. Signali koji se šalju između nerava u zadnjem delu oka i mozga pokreću proizvodnju dodatnih suza kako bi se nadoknadila suvoća. Kada je jako hladno i vetrovito, ovaj refleks „radi prekovremeno” i može doći do preteranog kidanja – rekao je dr Brusko.

Suzne oči mogu izazvati i kreme i hidratantne kreme koje se nanose na područje oko očiju
Suzne oči mogu izazvati i kreme i hidratantne kreme koje se nanose na područje oko očijufoto: Shutterstock

Budite oprezni sa nanošenjem krema

Suzne oči mogu izazvati i kreme i hidratantne kreme koje se nanose na područje oko očiju koje su veoma važne za negu suve kože zimi. Pored toga, kreme koje iritiraju osetljivu kožu oko očiju mogu izazvati zapaljensku reakciju, izazivajući suzenje.

Na primer, za očekivati je da oni koji po ceo dan rade ispred ekrana računara imaju tanji ili lošiji suzni film na očima jer su im oči veoma napregnute.

- Ovo će istanjiti suzni film tako da kada ovi ljudi izađu napolje, suv hladan vazduh neće biti potrebno toliko vremena da izazove suzenje - rekao je oftalmolog.

Ako simptomi traju duže najbolje je posetiti oftalmologa

Iako je ova pojava neprijatna, oftalmolog kaže da su suzne oči zimi uglavnom bezopasne.

Oftalmolozi savetuju korišćenje veštačkih suza bez konzervansa koje će ponovo ovlažiti oči
Oftalmolozi savetuju korišćenje veštačkih suza bez konzervansa koje će ponovo ovlažiti očifoto: Shutterstock

- Uznapredovale suve oči mogu da oštete prednju površinu oka i oslabe vid, pa je važno obaviti pregled - rekao je dr Ronald L Bener, predsednik Američkog optometrijskog udruženja.

Za olakšanje simptoma koristite veštačke suze

Da biste izbegli ovaj problem, oftalmolozi savetuju korišćenje veštačkih suza bez konzervansa koje će ponovo ovlažiti oči. Takođe savetuju stavljanje tople obloge na oči na nekoliko minuta. Ovo obezbeđuje vlagu i toplinu, što ublažava suvoću očiju i stoga može sprečiti prekomerno suzenje.

- Nošenje naočara za sunce napolju kao barijere za zaštitu očiju može biti efikasno rešenje - rekao je dr Brusko, dodajući da je njihova hidratacija veoma važna i smanjuje rizik od upale.

Prenela: O.M.

(kurir.rs/zivim.gloria.hr)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track