RECEPT ZA BOLJI ŽIVOT: Za dobar san isprobajte pravilo 3-2-1
Foto: Thinkstock

vredi probati

RECEPT ZA BOLJI ŽIVOT: Za dobar san isprobajte pravilo 3-2-1

Zdravlje -

Kako starimo sve smo svesniji koliko dobro prospavana noć znači za naše opšte zdravlje, kao i mogućnost odvajanja nekog vremena pre odlaska na spavanje za opuštanje. Ali takođe smo svesni da je postizanje toga ponekad malo teže, jer postoje brojni faktori koji nas u tome ometaju.

Stručnjaci za spavanje već nekoliko decenija rade na pronalasku „magične formule” pomoću koje bi ljudima pomogli da putem dobro prospavane noći imaju i više energije za svakodnevne obaveze ali i bolje raspoloženje i manje stresa.

Jedna tehnika koju svi stručnjaci ističu kao veoma delotvornu za efikasnu pripremu za spavanje, a samim tim i dobar san jeste pravilo 3-2-1.

Šta je pravilo 3-2-2?

Pravilo je zaista jednostavno za primenu, jer uključuje uspostavljanje rutine. Nekima to može biti teško, zbog obaveza koje imaju, ali posle izvesnog vremena i uverenja da je tehnika efikasna, lakše je i pridržavati se nje.

frižider, jedenje noću
foto: Andriy Popov / Panthermedia / Profimedia

U suštini počinje tri sata pre odlaska u krevet, u okviru čega postoje određene stvari koje treba da izbegavate.

Tri sata pre spavanja ne smete ništa da jedete ali ni da pijete alkohol. Jedino što sme da se konzumira jeste voda ili blagi čaj.

Dva sata pre odlaska u krevet morate da prestanete sa poslom i napornim vežbama.

Jedan sat pre počinka, morate da prestanete da gledate u bilo koju vrstu monitora (telefon, tablet, računar i televizor) ali i da prigušite svetlo u prostorjii u kojoj boravite.

- Uvođenjem rutine kao što je ova vam omogućava da osećate da imate više kontrole nad svojim životom, a samim tim i da smanjite stres. I ako ste od onih koji kažu da nemate vremena za uvođenje bilo kakve rutine, vi ste sigurno ti kojima je ovakva rutina najpotrebnija – objašnjavaju stručnjaci.

mobilni telefon, plodnost muškaraca
foto: Profimedia

Zašto su tačno ove navike loše za spavanje?

Tri sata je optimalno vreme koje je potrebno našem sistemu za varenje da svari hranu, a kasni obroci, pogotovu oni koji sadrže ugljene hidrate i šećer, stimulišu rad digestivnog trakta, ali i ograničavaju oslobađanje melatonina, što može da utiče na sposobnost našeg ogranizma da se uspava.

Kada je u pitanju rad i vežbanje, svima je poznato da se prilikom ovih aktivnosti luči endorfin, koji stimuliše rad mozga, a to nije dobro za uspavljivanje. Osim toga, ove aktivnosti povećavaju temperaturu tela što signalizira mozgu da je potrebno da bude budan. Kasno vežbanje može takođe da naruši hormonsku ravnotežu i zaustavi lučenje melatonina, hormona sna.

Glavni krivac što ekrani telefona, tablet, računara i televizora loše utiču na san jeste plava svetlost koju emituju, jer je mozak prepoznaje kao znak da je potrebno da bude budan. Prirodno plavo svetlo nam pomaže ujutru da se probudimo, ali veštačko remeti lučenje melatonina, najvažnijeg sastojka za dobar san, poručuju stručnjaci.

Izvor: Metro.co.uk

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track