BRZI JEDNOMINUTNI TEST OTKRIVA KAKVO VAM JE DRŽANJE TELA: Ako je rezultat loš počnite odmah da menjate navike
Foto: Shutterstock

korisni saveti

BRZI JEDNOMINUTNI TEST OTKRIVA KAKVO VAM JE DRŽANJE TELA: Ako je rezultat loš počnite odmah da menjate navike

Zdravlje -

Kada razmišljamo o poboljšanju celokupnog zdravlja, obično se okrećemo opipljivim rešenjima kao što su poboljšanje ishrane ili više vežbanja - ali koliko često razmišljamo o promeni načina na koji sedimo ili stojimo?

Ako niste sigurni imate li dobro ili loše držanje, možete da uradite ovu jednostavnu proveru.

- Počnite tako što ćete stajati potiljkom uza zid i postavite pete na od zida na razdaljinu od oko 15 centimetara tako da vam zadnjica i ramena dodiruju površinu. Ako imate dobro držanje, razmak između vrata i donjeg dela leđa treba da bude manji od 5 centimetara od zida. Veći razmak ukazuje na loše držanje i zakrivljenu kičmu - objašnjava Džuli Dženings, radni terapeut.

Ako je vaše držanje razlog za zabrinutost, nije prekasno da počnete da razvijate i poboljšavate navike - sadašnje delovanje može usporiti negativne efekte lošeg držanja, a u nekim slučajevima i potpuno ih zaustaviti.

Loše držanje može dovesti do artritisa, pritiska na srce, lošeg varenja

Loše držanje može narušiti vaše zdravlje, posebno ako se ne preporuna.

- Pogrbljeno sedenje na kauču ili za stolom štetno je za naše zdravlje. Od bolova u leđima i vratu do problema sa varenjem, loše držanje može dovesti do neprijatnih dugoročnih efekata koji se mogu pogoršati kako starite - rekla je Dženings i dodala:

- Produžena ukočenost zglobova i mišića može dovesti do ograničene pokretljivosti, artritisa, respiratornih bolesti, problema sa bešikom i crevima i povećanog pritiska na srce i cirkulatorni sistem. Loše držanje takođe može aktivirati centar za stres u mozgu, što u kombinaciji sa smanjenim protokom krvi u mozgu može uticati na kognitivne funkcije.

Redovno istezanje vam pomaže da izgradite snagu
Redovno istezanje vam pomaže da izgradite snagu foto: Shutterstock

Radite vežbe istezanja

Da biste izbegli negativne posledice lošeg položaja tela, važno je da radite vežbe istezanja.

- Redovno istezanje vam pomaže da izgradite snagu tako što pokrećete svoje mišiće. Postoji toliko različitih tipova i varijacija istezanja koje odgovaraju svim različitim nivoima fleksibilnosti i mobilnosti - kaže Dženings.

Vežbajte pravilno sedenje

Ona ističe da vremenom mnogi od nas razviju ono što je poznato kao udoban položaj.

- Ovo se odnosi na najudobniji položaj koji zauzimamo na određenom sedištu, ali u mnogim slučajevima ova pozicija nije podrška. Da biste vežbali pravilno sedenje, bilo da je to na vašoj sofi, stolici ili fotelji, svesno se potrudite da sedite ravno sa stopalima na podu sa kolenima savijenim pod uglom od 90 stepeni. Vaša glava treba da bude izbalansirana iznad ramena, a ne da se naginje napred, a kičma treba da prati svoju prirodnu krivinu.

Prenela: O.M.

(kurir.rs/mirror.co.uk)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track