OFTALMOLOZI UPOZORAVAJU: Stavljanje VAZELINA U OČI može da napravi ozbiljne probleme
Foto: Shutterstock

opasan tik tok trend

OFTALMOLOZI UPOZORAVAJU: Stavljanje VAZELINA U OČI može da napravi ozbiljne probleme

Zdravlje -

Ovaj trik sa tik Toka koji je postao popularan u periodu niskih temperatura, trebalo bi da spreči suzenje očiju po hladnom vremenu i da očuva šminku netaknutom. Međutim, oftalmolozi su upozorili da razmazivanje vazelina u uglove očiju može da izazove probleme mnoge zdravstvene probleme.

Ovi video snimci prikupili su milione pregleda na aplikaciji Tik Tok pod oznakama #vaterieiehack i #vaselinehacks. Oftalmolozi međutim upozoravaju da bi ovaj trend mogao da izazove infekcije, pojavu čmička, fleke i zamagljen vid i pozvali su ljude da drže vazelin dalje od očiju.

- Kapci sadrže meibomske žlezde koje pomažu da se reguliše kvalitet suza, a blokiranje ovih žlezda može izazvati komplikacije kao što su čmičak i ciste ili čak infekcije - rekao je Mark Shelton, optometrista.

Pošto su oči veoma osetljive, mazanje vazelinom blizu njih može izazvati iritaciju i upalu, što može dovesti do zamagljenog vida - upozorava Tina Pael, optičar.

Doktor Šelton upozorava da bi preterano suzenje očiju moglo biti znak sindroma suvog oka, koji takođe može uzrokovati zamagljen vid, svrab i osetljivost na svetlost.

- Preporučio bih vam da posetite svog oftalomologa koji će moći da uradi nekoliko testova kako bi proverio zbog čega oči suze i da da odgovarajući savet - dodaje on.

Stručnjaci ističu da postoje mnogo sigurniji načini da zaštite oči tokom hladnog vremena od vazelina i predlažu da nosite naočare za sunce kako biste zaštitili oči od oštrih vetrova i niskih temperatura kao i da ostanete hidrirani da biste pomogli u održavanju prirodne ravnoteže vlage u očima, smanjujući sklonost preteranom suzenju.

Prenela: O.M.

(izvor: dailymail.co.uk/kurir.rs)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track