5 STVARI KOJE IZAZIVAJU JUTARNJI KAŠALJ: Iako nije uvek razlog za brigu, u OVOM SLUČAJU treba se javiti lekaru
Foto: Shutterstock

stručnjak objašnjava

5 STVARI KOJE IZAZIVAJU JUTARNJI KAŠALJ: Iako nije uvek razlog za brigu, u OVOM SLUČAJU treba se javiti lekaru

Zdravlje -

Može se desiti da počnete da kašljete čim se probudite. Postoji mnogo razloga za to i, na sreću, u većini slučajeva nisu ozbiljni. Evo šta izaziva jutarnji kašalj i kada je on ipak razlog za brigu.

Jutarnji kašalj koji se javlja odmah nakon buđenja, može sakriti razne bolesti, manje ili više zabrinjavajuće.

- Uglavnom, refleks kašlja nije bolest, već fiziološki mehanizam koji služi da se disajni putevi održavaju otvorenim. To je, dakle, važan znak upozorenja da nešto ne funkcioniše kako treba u okviru respiratornog sistema - objašnjava dr Alesandro Zanasi, predsednik Italijanskog udruženja za istraživanje kašlja.

Doktor dodaje da čak i potpuno zdrava osoba, bez poznatih plućnih bolesti i bez akutne respiratorne infekcije, može da ima jak jutarnji kašalj koji je obično suv i može biti praćen osećajem peckanja u grlu.

Kada je jutarnji kašalj razlog za brigu?

- Ako se jutarnji kašalj javlja periodično ili traje duže od 15 do 20 dana bez jasnog uzroka, treba obaviti specijalistički pregled kako bi se utvrdilo šta se krije iza kašlja - ističe dr Zanasi.

Iako na tržištu postoji veliki broj lekova koji obećavaju da će ublažiti i zaustaviti neprijatan kašalj, izbegavanje traženja uzroka nije dobra ideja.

- Bolje je saznati šta se krije iza kašlja i odrediti najbolje rešenje za svakog pojedinačnog pacijenta, imajući u vidu da su adekvatna dnevna hidratacija i vlaženje prostora najbolja polazna osnova za sve - ističe dr Zanasi.

kašalj
foto: Shutterstock

Ovo su neki od najčešćih razloga zbog kojih odmah po buđenju možete imati napade kašlja.

Previše suv vazduh

Jutarnji kašalj je često uzrokovan niskom vlažnošću u prostoriji u kojoj spavamo.

- Ako spavaća soba nije dovoljno provetrena i vazduh u njoj je previše suv, sluzokoža nosa i bronhija se isušuje, postaje iritirana i usled toga počinjemo da kašljemo. U spavaćoj sobi idealan nivo vlažnosti je između 40 i 60. To možemo proveriti higrometrom i eventualno poboljšati nivo vlažnosti ugradnjom električnog ovlaživača - savetuje dr Zanasi i dodaje:

- Podjednako je važno i da telo bude dobro hidrirano. Kao što pijemo vodu da smirimo napad kašlja, tako treba da pijemo i tokom ostatka dana da bi sluzokoža bila stalno vlažna - savetuje stručnjak.

Pušenje

Kod pušača je prisustvo kašlja gotovo konstantno zbog iritacije izazvane dimom na sluzokoži u respiratornom sistemu. Uočeno je da je jutarnji kašalj kod pušača između 40 i 55 godina često početni simptom hronične opstruktivne bronhopneumopatije, progresivne bolesti pluća u kojoj se zapravo kombinuju dve bolesti: hronični bronhitis ili hronična upala bronhija i plućni emfizem, što izaziva nepovratno uništavanje alveola.

– U plućima kao da se stvaraju „rupe”, manje-više velike i brojne, koje smanjuju prostor za razmenu gasova, odnosno deo tkiva gde se apsorbuje kiseonik i izlučuje ugljen-dioksid – objašnjava dr. Zanasi. Iz tog razloga, kod pušača, posebno onih u pomenutoj starosnoj grupi, jutarnji kašalj uvek treba ispitati spirometrijom, bezbolnim testom koji meri kapacitet disanja i može dijagnostikovati hroničnu opstruktivnu bronhopneumopatiju pre pojave simptoma.

Gastroezofagealni refluks

I gastroezofagealni refluks može da izazove jutarnji kašalj, koji je obično praćen disfonijom, promenom glasa koji postaje promukao, a postoji potreba za čestim kašljem.

- U ovom slučaju, pojava jutarnjeg kašlja usko je povezana sa ishranom prethodne večeri. Ako je večera bila izuzetno bogata i pogodovala stvaranju refluksa, kašalj će se javiti ujutru. Ovaj oblik refluksa naziva se atipičan jer ne uključuje vraćanje kiselog sadržaja, peckanje u grlu i druge simptome gastritisa. Jedini simptomi su jutarnji kašalj i disfonija.

kašalj
foto: Shutterstock

Alergija

Naročito tokom promene godišnjih doba, jutarnji kašalj može biti povezan sa alergijom koja zahvata respiratorni trakt i izaziva, između ostalih simptoma, curenje iz nosa.

- Noću, u ležećem položaju, sluz se zadržava i nakuplja, a ujutru osećamo potrebu da izbacimo višak sekreta. Ali u tom slučaju kašalj nije suv, već produktivan – ističe dr Zanasi. Za tačnu dijagnozu potrebno je uraditi takozvani Prik test, koji se sastoji u dovođenju različitih alergena u kontakt sa kožom: po jedna kap se stavlja na kožu podlaktice nežnim bockanjem sterilnom lancetom. Mogući pozitivan nalaz prepoznaje se po pojavi malih mehurića koji svrbe, lokalizovanih na mestu kontakta alergena sa kožom u roku od 15 minuta.

- Kada se otkrije alergija, najefikasnija prevencija se sastoji u potpunom eliminisanju alergena ili u usvajanju korisnih strategija za ograničavanje širenja alergena, kao što je temeljno čišćenje prostora u kome spavamo - savetuje dr Zanasi. U slučaju polena, veoma je teško postići potpunu eliminaciju alergena, jer bi to značilo ne napuštati kuću i uvek držati zatvorene prozore, pa je prva linija terapije zasnovana na antihistaminicima, koje treba uzimati pod nadzor lekara.

Postoji neki iritant u okruženju

Neki ljudi dodaju eterična ulja i parfeme u ovlaživače vazduha. Međutim, iako mogu imati prijatan miris, neke isparljive supstance mogu da nadražuju sluzokožu grla i da nas nateraju da zakašljamo čim se probudimo.

Prenela: O.M.

(izvor: zivim.gloria.hr/kurir.rs)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track