5 STVARI KOJE TREBA IZBEGAVATI PRE STOMATOLOŠKOG PREGLEDA: Jedan stomatologe posebno nervira
Foto: Shutterstock

važno

5 STVARI KOJE TREBA IZBEGAVATI PRE STOMATOLOŠKOG PREGLEDA: Jedan stomatologe posebno nervira

Zdravlje -

Odlazak na pregled kod stomatologa kod mnogih izaziva nervozu, bez obzira koja intervencija vas očekuje. Međutim, kako bi sve protelo u najboljem redu, stomatolog savetuje šta nikako ne treba raditi pre odlaska na pregled.

Doktor Kaled Kasem, stomatolog, otkrio je pet stvari koje nikada ne bi uradio pre odlaska u stomatološku orgdinaciju, čak iako idete samo na kontrolni pregled.

Izbegavajte alkohol, kafu i čaj

Iako volite da se opustite uz čašu vina pre spavanja, najbolje je da izbegavate alkohol dan pre (i na dan) vaše posete stomatologu. To je zato što alkohol može dovesti do dehidratacije usta, što je uobičajen znak drugih problema sa oralnim zdravljem i stoga može otežati tačnu dijagnozu.

Većina nas počinje dan uz šoljicu čaja ili kafe - posebno dok je vreme napolju mračno i hladno. Međutim, topli napici mogu izazvati osetljivost i prebojenost zuba. Doktor Kasem preporučuje da pijete samo vodu ujutro na dan zakazanog pregleda.

Nema cigareta

Najbolje je izbegavati pušenje najmanje 24 sata pre nego što posetite zubara. Većina ljudi je svesna da pušenje nije dobro za vaše zdravlje, posebno za zube, ali čak i jedna cigareta može da promeni boju zuba.

Stomatolog, pregled stomatologa
foto: Shutterstock

Bez tvrde hrane

Poslednja stvar koju želite da uradite je da dođete na sastanak sa hranom zaglavljenom u zubima, što se lako može dogoditi kada grickate namirnice poput orašastih plodova. Najbolje je da se odlučite za mekšu hranu koja je takođe nežna za vaš stomak, kao što je kajgana.

Bez šminke

Nanošenje određenih proizvoda na lepotu može stvoriti problem na pregledu. Stomatološki alati kao što su vodeni sprejevi nisu najbolja kombinacijas sa ružem za usne ili puderom - pa izbegavajte nanošenje šminke kada krenete na pregled.

Četkajte zube

Mnogi od nas paniče na dan pregleda kod zubara pa četkaju zube dvadeset minuta da bi bili sigurni da su blistavo čisti. Ali, stvari ne funksionišu baš tako. Držite se uobičajene rutine pranja zuba kako biste pomogli vašem stomatologu da dobije pravu sliku o vašim zubima i načinu na koji se brinete o njima.

Prenela: O.M.

(izvor: mirror.co.uk/kurir.rs)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track