Da li ste često nakon jela i dalje gladni? To može ukazivati na nekoliko zdravstvenih problema
Foto: Shutterstock

obratite pažnju

Da li ste često nakon jela i dalje gladni? To može ukazivati na nekoliko zdravstvenih problema

Zdravlje -

Prema rečima nutricioniste Kerol Mareto, ako vaša ishrana nije dovoljno kvalitetna, telo može da se „pobuni” i traži više nego što mu je potrebno. Ako jedete malu količinu hranljivih materija i ne odmarate se dovoljno, telu će biti potrebno više energije.

Ako vam nedostaje proteina, glad će trajati duže. Iz tog razloga, ključno je da vodite računa o tome da u svoju ishranu unesete velike količine povrća i voća koji su bogati vlaknima. Takođe treba da jedete kvalitetne proteine koji se nalaze u jajima, mesu, ribi, pasulju itd.

Stres povećava proizvodnju kortizola, što izaziva dodatni osećaj gladi. Ako ste često pod stresom, joga ili meditacija ili bavljenje sportom mogu vam pomoći da rešite ovaj problem.

Nedostatak sna takođe može biti jedan od razloga zašto ste gladni. Kvalitetan san je važan za regulaciju hormona uključujući grelin, koji se često naziva "hormon gladi" jer povećava unos hrane. Trebalo bi da spavate najmanje šest sati svake noći i ograničite upotrebu elektronskih uređaja pre spavanja.

Kada organizam nema dovoljno vode, mozak se zbuni i pomisli da treba nešto da pojede da bi utažio žeđ. Ne zaboravite da pijete jedan i po do dva litra vode dnevno.

Prenela: O.M.

(izvor:rts.rs/kurir.rs)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track