Ova jutarnja navika usporava metabolizam i izaziva glavobolje: Svi je imamo, a donosi stres na početku dana
Foto: Shutterstock

korisni saveti

Ova jutarnja navika usporava metabolizam i izaziva glavobolje: Svi je imamo, a donosi stres na početku dana

Zdravlje -

Svi imamo određene jutarnje navike, bilo da je u pitanju šoljica kafe ili čitanje novina, ali postoji jedna stvar koju nikada ne bi trebalo da radite čim otvorite oči jer može imati štetne posedice po zdravlje, a većina nas upravo za njom poseže.

Čvrsta jutarnja rutina može vam poboljšati raspoloženje i obezbediti vam više energije tokom dana - ali postoji jedna specifična navika koju su mnogi od nas imaju, a koja može učiniti potpuno suprotno.

Ispostavilo se da ujutru ako prvo posegnete za mobilnim telefonom može imati štetne posledice po zdravlje - od usporavanja metabolizma do glavobolje.

Jutarnje posezanje za telefonom može biti „previše stimulativno“ za naš nervni sistem i loše uticati na zdravlje
Jutarnje posezanje za telefonom može biti „previše stimulativno“ za naš nervni sistem i loše uticati na zdravljefoto: Shutterstock

Korišćenje telefona ujutro deluje suviše stimulativno na mozak

Doktorka Džejn Bouring objasnila je da je to nešto što svi radimo s vremena na vreme, ali posezanje za telefonom zapravo može biti „previše stimulativno“ za naš nervni sistem i loše uticati na zdravlje.

- Ne želite ovo da radite, jer će vam korišćenje telefona podići nivoe dopamina što je veoma stimulativno za vaš mozak i nervni sistem.

@j9naturally NEVER Do This When You FIRST WAKE UP Dr. Janine recommends that you avoid checking your phone right after waking up. This is because it raises your dopamine levels, which is very overstimulating to your brain and nervous system. Additionally, the EMF's from the phone can cause an influx of calcium into your cells via the Voltage-gated calcium channels, leading to an unbalanced calcium-magnesium ratio. This, in turn, affects your metabolism, energy levels, and can cause headaches from the EMFs. Lastly, the blue light from the phone tricks your brain into thinking that it's noon, thereby disrupting your circadian rhythms. Follow for more natural health tips🌿. #dailyhealth #emf #phones #emfexposure ♬ original sound - doctorjanine Bowring, ND

Ekrani telefona pokreću reakciju na stres

Doktorka navodi da će ovo „uticati na vaš metabolizam tokom dana, nivoe energije i da biste mogli biste da dobijete glavobolje. Ekran vašeg telefona takođe emituje plavo svetlo koje može da poremeti vaše "cirkadijalne ritmove", što će prema rečima dr Bouringu reći "vašem mozgu da je već 12 sati popodne".

- Kada se prvi put probudite ujutru, vaš mozak prelazi sa delta talasa, koji se javljaju u stanju dubokog sna, na teta talase, koji se javljaju tokom neke vrste sanjarenja - kaže Jai Rai, psiholog za osnaživanje specijalizovan za neuronauku o mentalnom zdravlju i dodaje - Mozak tada kreće da proizvodi alfa talase kada ste budni, ali ste opušteni i ne obrađujete mnogo informacija. Ako prvo zgrabite telefon i odmah zaronite u svet na mreži, prisiljavate svoje telo da preskoči važne teta i alfa faze i pređite pravo iz delta faze u potpuno budno stanje (poznato i kao beta stanje).“

Prema psihologu, na taj način pripremate svoj mozak za ometanje“, što može pokrenuti vašu reakciju na stres i dovesti vas "na ivicu" do kraja dana.

Prenela: O.M.

(izvor: mirror.co.uk/kurir.rs)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track