5 koristi svakodnevnog čišćenja jezika: Korišćenje četkice nije dovoljno za zdrav osmeh i svež dah
Foto: Shutterstock

za zdrav osmeh

5 koristi svakodnevnog čišćenja jezika: Korišćenje četkice nije dovoljno za zdrav osmeh i svež dah

Zdravlje -

Iako čišćenje jezika ne može da zameni dobro pranje zuba, ova navika ima mnoge prednosti pa bi trebalo da je uvrstite u svoju jutarnju i večernju rutinu. Čišćenje jezika pomoći će u uklanjanju ostataka hrane, bakterija i mrtvih ćelija a ima i nekoliko drugih prednosti.

Ostaci hrane, bakterije i mrtve ćelije mogu se vremenom nakupiti na vašem jeziku što dovodi do lošeg zadaha i negativno utiče na vaše opšte oralno zdravlje.

Korišćenje strugača za jezik može pomoći u uklanjanju ovih naslaga i obezbediti vam i ove pozitivne efekte:

  • Poboljšaćete osećaj ukusa - Ranije istraživanje sugeriše da korišćenje strugača za jezik dva puta dnevno može poboljšati vaš osećaj ukusa. Vaš jezik će bolje razlikovati gorko, slatko, slano i kiselo.
  • Poboljšaćete izgled svog jezika - Nagomilavanje viška ostataka hrane može dovesti do toga da vaš jezik poprimi bele naslage. Svakodnevno struganje može pomoći uklanjanju ovih naslaga i sprečiti njihovo vraćanje.
  • Uklonićete bakterije - Istraživači su u jednoj studiji iz 2005. godine otkrili da korišćenje strugača za jezik dva puta dnevno tokom sedam dana smanjuje ukupnu incidencu bakterija Mutans streptokoka i laktobacila u ustima. Poznato je da ove vrste bakterija uzrokuju loš zadah i karijes.
  • Poboljšaćete opšte zdravlje - Uklanjanje bakterija je ključno za sprečavanje karijesa, bolesti desni i drugih stanja koja utiču na usta. Struganje jezika može pomoći u uklanjanju ovih bakterija iz usta, poboljšavajući izgled vašeg jezika i sveukupni osećaj.
  • Smanjićete loš zadah - Iako struganje jezika ne može da zameni pranje zuba, ono može poboljšati druge stvari. Istraživači su u jednoj studiji iz 2004. otkrili da je struganje efikasnije od četkanja u uklanjanju bakterija koje izazivaju loš zadah.
Strugači za jezik uklanjaju 30 odsto više isparljivih sumpornih jedinjenja na jeziku nego četkica za zube
Strugači za jezik uklanjaju 30 odsto više isparljivih sumpornih jedinjenja na jeziku nego četkica za zubefoto: Shutterstock

Najbitnija je doslednost

Iako čišćenje jezika može pomoći u uklanjanju lošeg zadaha, doslednost je ključna. Na primer, upotreba strugača za jezik ujutru neće sprečiti da se loš zadah razvije kasnije tokom dana. Bakterije će se gomilati dok jedete i pijete, pa ako ste zabrinuti zbog lošeg zadaha, moraćete da čistite jezik nakon svakog obroka.

Još jedno pogrešno shvatanje je da je upotreba četkice za zube na jeziku jednako efikasna kao i upotreba strugača za jezik. Rezultati jedne studije iz 2004. govore suprotno. Istraživači su otkrili da strugači za jezik uklanjaju 30 odsto više isparljivih sumpornih jedinjenja na jeziku nego četkica za zube sa mekim vlaknima.

Iako je čišćenje jezika četkicom za zube bolje nego da ga uopšte ne čistite, upotreba strugača za jezik je efikasnija.

Na ovaj način pravilno čistite jezik

Da biste izvršili struganje jezika nabavite specijali strugač i sledite ove korake:

  • Stanite ispred ogledala, otvorite usta i isplazite jezik
  • Nežno postavite zaobljeni kraj strugača za jezik na zadnji deo jezika
  • Ako ste zabrinuti zbog usta, možda će vam biti od pomoći da počnete od sredine jezika. Možete postepeno početi dok se naviknete na struganje
  • Nežno prislonite strugač na jezik. Polako ga povucite napred, prema vrhu jezika. Nikada ne bi trebalo da gurate strugač sa vrha jezika unazad. Uvek idite od zadnjeg dela jezika do vrha
  • Nakon svakog struganja, koristite krpu ili maramicu da uklonite ostatke sa strugača ili isperite vodom
  • Ponavljajte sve dok ne ostružete celu površinu jezika. Obično je dovoljan jedan do dva pokreta na jednoj površini
  • Operite strugač za jezik toplom vodom i sapunom, osušite i čuvajte na čistom i suvom mestu
  • Ceo proces obično traje manje od dva minuta. Ponovite po potrebi tokom dana.

Prenela: O.M.

(izvor: healthline.com/kurir.rs)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track