Usne otkrivaju mnogo o vašem zdravlju! Ovih 7 stvari će vas iznenaditi
Foto: Profimedia

OPREZ

Usne otkrivaju mnogo o vašem zdravlju! Ovih 7 stvari će vas iznenaditi

Zdravlje -

Ljudske usne imaju više od milion nervnih završetaka i mnogo su osetljivije od, recimo, prstiju. Stoga im je potrebna posebna nega, ne samo u vidu kozmetičkih proizvoda. Ponekad usne mogu signalizirati da zaista imate ozbiljnijih zdravstvenih problema i da na to treba obratiti pažnju.

Usne su veoma osetljiv pokazatelj lošeg zdravlja. Da li ste znali da se koriste kao dijagnostički alat u Kini i u ajurvedskoj medicini? Zahvaljujući usnama, lako je otkriti šta vašem telu nedostaje i šta mu je potrebno.

Pukotine u uglovima usana

Kako pljuvačka počinje da se skuplja u uglovima vaših usana, koža počinje da se suši i može početi da puca. Pukotine takođe počinju da se formiraju ako često oblizujete usne. Toplota i vlaga stvaraju idealne uslove za infekciju u uglovima. Infekcija je ta koja uzrokuje ove pukotine. Ako ih imate često, ne oklevajte da posetite lekara.

Suve i ispucale usne

Suvoća vaših usana može značiti nedostatak vlage i hidratacije u ostatku vašeg tela. Međutim, suve i ispucale usne su takođe uzrokovane prirodnim uticajima, kao što su sunce ili stres. Trebalo bi da pijete više i da pravilno hidrirate svoje telo, takođe koristite hidratantne kreme na usnama. Međutim, razlog za ispucale usne može biti i alergija. Ako vas i usne svrbe, posetite alergologa.

Suvoća vaših usana može značiti nedostatak vlage i hidratacije u ostatku vašeg tela
Suvoća vaših usana može značiti nedostatak vlage i hidratacije u ostatku vašeg telafoto: Shutterstock

Crveni prsten oko usana

Jedan od najčešćih razloga za crveni prsten oko usana je dermatitis, koji se naziva i "crvena aura". Obično je uzrokovana alergijom na uobičajenu hranu kao što su pšenica, mleko, soja ili čak gazirana voda. Neki ljudi su osetljivi na benzojevu kiselinu, kojom su aromatizovana gazirana pića. Ponovljeno lizanje usana dovodi do njihovog isušivanja i oslobađanja prirodnog ulja sa kože usana. Ovo uzrokuje pojavu crvenog prstena. Pokušajte da promenite svoju ishranu.

Bore iznad gornje usne

Ako ste primetili da imate mnogo bora iznad gornje usne, uzrok može biti ne samo fizički, već i emocionalni. Obavezno pripazite na loše navike, kao što su česte slamke za piće ili pušenje cigareta, i izbegavajte stres.

Blede ili plavkaste usne

Usne poprimaju boju osnovnog tkiva i protoka krvi, pa ako su bilo koje boje osim svetlo roze, nešto nije u redu sa cirkulacijom krvi. Plave usne mogu signalizirati lošu cirkulaciju kiseonika u krvi, isto se može pojaviti i na prstima. Bele ili blede usne, s druge strane, mogu značiti da patite od anemije. Takođe je moguće da imate nizak šećer u krvi, probleme sa cirkulacijom ili vam nedostaju neki vitamini. Loša funkcija štitne žlezde takođe može biti kriva za ovakav izgled usana.

Otečene usne

Oticanje usana može biti znak alergijske reakcije. Ako ste primetili da vam usne postaju sve veće svaki put kada koristite određenu vrstu kozmetike, zamenite je drugom. Isto važi i za alergije na hranu. Ako vam usne postanu zaista velike u trenutku, pozovite hitnu.

Crne i smeđe tačke na usnama

Crne tačke na usnama mogu imati različite razloge i ne treba ih zanemariti. Najbolja opcija je da posetite doktora da ih dijagnostikuje. Smeđe mrlje mogu biti uzrokovane hiperpigmentacijom, što je u osnovi uobičajeno stanje. U ovom slučaju, fleke bi se pojavile i na obrazima, nosu ili čelu. To takođe može biti zato što vaše telo apsorbuje previše gvožđa iz hrane koju jedete.

Izvor: Prozeny.blesk.cz/Kurir.Zdravlje.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track