Znate li šta je nocebo efekat? Evo kakav uticaj može imati na naše zdravlje
Foto: Shutterstock

važni saveti

Znate li šta je nocebo efekat? Evo kakav uticaj može imati na naše zdravlje

Zdravlje -

Umor, lupanje srca, otežano disanje, samo su neke od mogućih nuspojava navedenih u uputstvu za lek koje mogu da deluju uznemirujuće na osobu koja čita ta uputstva. Takođe, uznemirujuće može da bude i preoperativna konsultacija, kada vas hirurg obavesti o svim rizicima.

Problem je što se mnogi pacijenti fokusiraju na moguće komplikacije ili neželjene efekte koji se onda mogu javiti bez fiziološkog razloga – samo zbog negativnih očekivanja. Lekari ovo zovu nocebo efekat koji je suprotan placebo efektu kada očekivanje pozitivnog ishoda povećava efikasnost leka ili lečenja.

Efekti su očigledno mnogo veći nego što se ranije mislilo, zaključili su stručnjaci koji su se nedavno okupili na 4. međunarodnoj konferenciji Društva za interdisciplinarne placebo studije (SIPS) u Duisburgu u Nemačkoj. Njihovi nalazi mogu pomoći u poboljšanju medicinske nege omogućavajući lekarima da drugačije komuniciraju sa pacijentima.

- Placebo i nocebo efekti nisu samo izmišljeni. Znamo da se javljaju veoma složeni neurobiološki fenomeni - smatra dr Ulrike Bingel, profesorka neurologije i šefica Centra za medicinu bola u Univerzitetskoj bolnici u Esenu u Nemačkoj.

Zbog toga su, kaže, problematične preoperativne konsultacije i uputstva u pakovanju lekova, koja se uglavnom fokusiraju na rizike.

- Uputstva za lek su sažetak na tri stranice i uglavnom su to kontraindikacije - kaže Bingel i dodaje da se ciljani terapeutski efekti skoro, pa i ne pominju.

Uputstva za lek su sažetak na tri stranice i uglavnom su to kontraindikacije
Uputstva za lek su sažetak na tri stranice i uglavnom su to kontraindikacijefoto: Shutterstock

Poboljšanje lečenje kroz empatičko ponašanje i pozitivnu komunikaciju

U studiji koju je vodio Ben Kolaguri, profesor i šef Fakulteta za psihologiju Univerziteta u Sidneju, pacijenti su informisani o mogućim neželjenim efektima hemoterapije. Jednoj grupi je rečeno da 30 odsto pacijenata ima mučninu, a drugoj da 70 odsto nije. Rezultat? Manje pacijenata u drugoj grupi razvilo je mučninu.

Nadovezujući se na placebo istraživanje, lekari se sada mogu naučiti kako da poboljšaju lečenje kroz empatičko ponašanje i pozitivnu komunikaciju, kaže Andrea Evers, profesor psihologije na Univerzitetu Lajden u Holandiji.

- Uzimajući u obzir placebo i nocebo efekte, može se brzo naučiti - smatra ona. Kada vam lekar pre davanja injekcije kaže: „Ovo će boleti samo na trenutak“, onda će zaista boleti. Nekoliko umirujućih reči može napraviti veliku razliku - veruje Evers.

Ona je mišljenja da se na ovaj način može unaprediti zdravstvena zaštita, pomoći pacijentima, ali i smanjiti troškovi efikasnijim lečenjem.

Koristan dodatak tretmanu zasnovanom na nauci

Upotreba placebo efekta u konvencionalnoj medicini, naglašavaju istraživači, uvek treba da bude samo koristan dodatak tretmanu zasnovanom na nauci. Ovaj dodatni aspekt je ono što oni vide kao ključnu razliku između konvencionalne medicine i alternativne medicine.

Oni koji se bave alternativnom medicinom nesumnjivo rade mnogo stvari ispravno u svom ophođenju sa pacijentima. Na primer, odvajaju dovoljno vremena, i pružaju dobre informacije, priznaje Bingel.

- Sve su to oblasti u kojima moramo da se zapitamo: da li smo ih izgubili u (konvencionalnoj) medicini? - kaže ona.

Međutim, dodaje da se, na primer, „homeopatija zasniva na modelu mehanizma delovanja koji ne postoji u sadašnjim naučnim saznanjima. Pacijenti su prevareni. A to je nešto što definitivno ne želimo kada koristimo placebo efekat u naučno zasnovanoj medicini”.

Stručnajci preporučuju dopunu zakonski propisanog uputstva sa uputstvima za pacijente jednostavno objasniti njegove efekte
Stručnajci preporučuju dopunu zakonski propisanog uputstva sa uputstvima za pacijente jednostavno objasniti njegove efektefoto: Shutterstock

Komunikacija lekara sa pacijentom važan deo lečenja

Bingel bi želela da odgovarajući vid komunikacije sa pacijentima bude sastavni deo medicinske obuke, kao što je kardiopulmonalna reanimacija, kao i da je napredak u ovoj oblasti i dalje spor.

- Doktoru je finansijski isplativije da sprovede dalju instrumentalnu dijagnostiku nego da bez žurbe razgovara sa pacijentom. Ovo mora da se promeni - ističe ona.

Kada je reč o lekovima, Bingel preporučuje dopunu zakonski propisanog uputstva sa uputstvima za pacijente koji na jednostavnom jeziku objašnjava kako lek deluje i, što je najvažnije, navodi njegove prednosti.

(izvor: n1info.rs/hina/kurir.rs)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track