Najnovije vesti

Ovo je uzrok koji povećava šansu za jutanje migrene: 3 saveta kako da ga izbegnete
Foto: Profimedia

novo istraživanje

Ovo je uzrok koji povećava šansu za jutanje migrene: 3 saveta kako da ga izbegnete

Zdravlje -

Glasna muzika, svetli ekrani, jaki parfemi i jaka svetla mogu izazvati migrene. Oni koji pate od migrene znaju da nema ništa gore od otkrivanja uzroka njihovog intenzivnog bola.

Međutim, nova studija sugeriše da nam vreme kada dobijemo migrenu može dati naznaku o njenim uzrocima.

Nova studija otkrila je da noć lošeg sna povećava rizik od jutarnjih migrena za 22 odsto. Tvrde i da nizak nivo energije dan ranije povećava rizik od migrene za 16 odsto.

Međutim, ovi faktori nisu povećali rizik od popodnevnih glavobolja. Umesto toga, stresan dan sa puno energije povećao je rizik od migrene kasnije tokom dana za 17 odsto. Ovi nalazi ukazuju na to da nam vreme kada dobijemo migrenu može pomoći da otkrijemo njen osnovni uzrok.

kvalitetan san, zdrav san
foto: Shutterstock

Skoro 500 ljudi između sedam i 84 godine (od kojih je 61 odsto žena) učestvovalo je u ovoj dvonedeljnoj studiji. Da bi izmerili svoje rezultate, nosili su posebne uređaje koji mere aktivnost tokom spavanja.

Takođe su vodili dnevnike energetskih skokova, stresa, anksioznosti i opšteg raspoloženja.

Ova studija nije pronašla vezu između anksioznosti, depresije i rizika od migrene. To ne znači da problemi sa mentalnim zdravljem ne mogu doprineti glavobolji, ali izgleda da ih nije bilo među ovom grupom, prenosi „Mind Body Green“.

Zato je važno da se fokusiramo na kvalitetan san, bez obzira da li patimo od migrene ili ne. Za optimalno funkcionisane mozga neophodan je dugotrajan i kvalitetan noćni odmor.

Uz ova tri saveta poboljšajte kvalitet sna

  • Napravite prijatnu atmosferu: Vaša spavaća soba treba da bude pripremljena za spavanje. preporučljivo je da temperatura u prostoriji za spavanje, koristite posteljinu koja je prijatna za kožu, pustite umirujuću muziku i dajte sve od sebe da preskočite gledanje u telefon ili druge ekrane pre spavanja.
  • Uzimajte magnezijum: Magnezijum je moćan mineral za spavanje. Ne samo da se pokazalo da pomaže u ukupnom kvalitetu sna, već takođe stimuliše receptore koji pomažu u oslobađanju od stresa, što je posebno važno za one sa popodnevnim i večernjim glavoboljama, navodi studiji.
  • Počnite da pratite svoj ritam san: Uređaji za praćenje sna mogu vam pomoći da identifikujete šta treba popraviti kada je u pitanju vaš san. Takođe, umesto toga, možete voditi i dnevnik spavanja i uočiti koji deo vaše večernje rutine zahteva poboljnšanje.

Prenela: O.M.

(izvor: mindbodygreen.com/kurir.rs)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
 
track