Ove aktivnosti čuvaju zglobove: A možete ih praktikovati i u kancelariji
Foto: Shutterstock

korisni saveti

Ove aktivnosti čuvaju zglobove: A možete ih praktikovati i u kancelariji

Zdravlje -

Održavanje zdravlja zglobova je važno za normalno i bezbolno kretanje. Zdravi zglobovi omogućavaju bavljenje sportom, vežbanje i obavljanje svakodnevnih zadataka, međutiim dugo sedenje i nedostatak fizičke aktivnosti mogu dovesti do problema. Fizioterapeut Lijam Gud savetuje kakve vežbe možemo raditi da bismo sprečili razvoj tegoba.

Izgradite snagu u celom telu

Gud preporučuje praktikovanje različitih vežbi snage celog tela, kao što su pilates i joga, da biste angažovali sve mišiće i zglobove, umesto da ih preopterećujete u određenim vežbama.

- Pronađite svoju početnu tačku sa ciljem da izgradite snagu i redovno pomerate zglobove nizom pokreta, kao što je čučanj gde ćete pokušati da se približite što je moguće više zemlji. Ako se hrskavica koja okružuje zglobove ne kreće dovoljno, neće dobiti dovoljno krvi, postaće suva i pucati - objašnjava Gud.

Napravite pauzu svakih 20 do 30 minuta

Pravljenje pauze tokom radnog vremena mnogima je teško, ali ustajanje i hodanje je veoma korisno.

- U idealnom slučaju, tokom radnog vremena, posebno ako sedite veći deo dana, pokušajte da se udaljite sa svog radnog mesta svakih 20 do 30 minuta - ističe osteopat Džon Malinder a prenosi Njujork post.

Malinder objašnjava da čak i kratko ustajanje da biste razgovarali sa kolegama ili spremili kafu može doneti pozitivnu razliku i neutralisati posledice dugog sedenja. Prekidanjem naše rutine možemo da postanemo svesni svog položaja kada ponovo sednemo i izbegnemo negativan uticaj dugog boravka u jednom položaju - istakao je on.

Česte vežbe za ruke pomoći će u jačanju zglobova ramena, kao i fokusiranje na snagu stiska
Česte vežbe za ruke pomoći će u jačanju zglobova ramena, kao i fokusiranje na snagu stiskafoto: Shutterstock

Ojačajte ramena

Anžu Džagi, klinički menadžer terapije u Kraljevskoj nacionalnoj ortopedskoj bolnici, ističe da su ramena najnestabilniji zglobovi.

- Rame je najnestabilniji zglob u telu i u velikoj meri se oslanja na mišićnu strukturu da bi pružio podršku i stabilnost - objašnjava Džagi.

On dodaje da će česte vežbe za ruke pomoći u jačanju zglobova ramena, kao i fokusiranje na snagu stiska.

- Ako radite na svom stisku, to će imati dodatni efekat i pomoći će vašim ramenima - dodaje ona. Kao vežbu ističe stiskanje prstiju u šaku, zatim otvaranje i širenje prstiju 10 do 15 puta dnevno.

Nosite odgovarajuću obuću

Stručnjaci insistiraju na tome da svako treba da nosi čvrste patike sa širokim đonom za svaku priliku.

- Optimalna cipela je strukturirana i čvrsto vezana. Ako imate ravna stopala potrebna vam je podrška za svod radi stabilnosti, a sa visokim lukovima potrebna vam je neutralnija patika za trčanje - objasnio je ortopedski hirurg Nik Kalen za Gardijan.

Za žene koje vole da nose potpetice, dr Kuler preporučuje nižu potpeticu koja će pomoći u raspodeli pritiska na vrhove stopala.

Ceo dan proveden u uspravnom položaju uzrokuje prekovremeni rad mišića leđa i tela, što može izazvati bol
Ceo dan proveden u uspravnom položaju uzrokuje prekovremeni rad mišića leđa i tela, što može izazvati bolfoto: Shutterstock

Promenite položaj dok sedite

- Pošto je svačije telo drugačije, ne postoji istinski neutralan položaj kada je u pitanju držanje - objašnjava fizioterapeut Aojfe O’Mira, prenosi Njujork post. O'Meara dodaje da ceo dan u uspravnom položaju uzrokuje prekovremeni rad mišića leđa i tela, što može izazvati bol u leđima.

Da bismo izbegli nelagodnost, treba da menjamo položaj na svakih 30 do 40 minuta dok sedimo.

Prenela: O.M.

(izvor: index.hr/kurir.rs)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track