U ovom delu tela počinju i zdravlje i bolest: Ovih 7 namirnica poboljšavaju njegovu funkciju
Foto: Shutterstock

prirodan izbor

U ovom delu tela počinju i zdravlje i bolest: Ovih 7 namirnica poboljšavaju njegovu funkciju

Zdravlje -

Kada je u pitanju zdravlje, jedna poruka je glavna na skoro svakom lekarskom pregledu. Briga o crevima i o trilionima mikroorganizama koji žive u njima, od suštinskog je značaja za naše zdravlje. Uz ove namirnice možemo pomoći održavanju dobrog zdravlja creva.

Znaci neuravnoteženog okruženja creva uključuju nadimanje, zatvor, refluks kiseline, probleme sa kožom i loše mentalno zdravlje. U crevima počinje zdravlje ali i bolest, pa je pametno da izmenite pristup ishrani.

Probiotici su korisni, a uključivanje fermentisane hrane bogate mikroorganizmima u ishranu pospešuje mikrobnu raznolikost u crevima, smanjuje upalu i poboljšava funkciju imunog sistema.

Kako fermentisana hrana može pomoći vašim crevima?

Studija istraživača Medicinskog fakulteta Univerziteta Stanford, koju je vodio Džastin Sonenburg, profesor mikrobiologije i imunologije, otkrila je da 10-nedeljna dijeta koja uključuje određenu fermentisanu hranu može „preoblikovati mikrobiotu u grupi zdravih odraslih osoba“.

Istraživanja sugerišu da što više fermentisane hrane jedemo, to bolje, ali konzumiranje šest porcija svakog dana (kao što su uradili učesnici studije) ima naučno dokazane brojne zdravstvene prednosti.

Dodajte nekoliko kašika fermentisanih namirnica u svoju ishranu nekoliko puta nedeljno i polako povećavajte unos
Dodajte nekoliko kašika fermentisanih namirnica u svoju ishranu nekoliko puta nedeljno i polako povećavajte unosfoto: Shutterstock

Uvedite u ishranu ove fermentisane namirnice

Ako vam creva nisu u ravnoteži, počnite polako. Dodajte nekoliko kašika fermentisane hrane nekoliko puta nedeljno i polako povećavajte unos, savetuje nutricionista Rajan Stivenson, koja preporučuje izbegavanje fermentisane hrane sa dodatkom šećera, boja ili puno sirćeta.

Grčki jogurt

Grčki jogurt je odličan izvor proteina. Jogurt se pravi dodavanjem bakterija u mleko i fermentacijom, a u zavisnosti od vrste dolazi u različitim gustinama. Izbegavajte jogurte sa aromama ili dodatkom šećera, potražite "žive i aktivne kulture" na etiketi i uverite se da nije pasterizovan.

Kefir

Za razliku od jogurta, kefir se pravi dodavanjem zrna kefira u mleko i puštanjem da fermentiraju. Ima specifičan ukus, ali je jednostavan i odličan način za jačanje creva iz dana u dan.

Kiseli kupus

Jednostavan i ukusan dodatak svakom obroku, kiseli kupus takođe je pun vlakana i antioksidanata.

Obavezno se odlučite za kombuču koja je sirova, nepasterizovana i nefiltrirana
Obavezno se odlučite za kombuču koja je sirova, nepasterizovana i nefiltriranafoto: Shutterstock

Kombucha

Kombuča je odličan – i ukusan – način da povećate svoju mikrobnu raznolikost, a takođe je prepuna antioksidanasa. Istraživanja pokazuju da konzumacija kombuče pozitivno utiče na upale, detoksikaciju jetre i crevnu disbiozu, a takođe je i ukusna. Obavezno se odlučite za kombuču koja je sirova, nepasterizovana i nefiltrirana.

Kimchi

Poreklom iz Koreje, kimchi je još jedna ukusna fermentirana hrana koja se pravi od kupusa, rotkvica i/ili drugog povrća. Studije pokazuju da je koristan za mnoge aspekte zdravlja, uključujući smanjeni indeks telesne mase, zdrav krvni pritisak i ublažavanje sindroma iritabilnog creva.

Miso

Dodajte miso juhu u svoju ishranu – jer osim što je ukusna, prepuna je i zdravstvenih prednosti. Pravi se od fermentirane soje, soli i gljive koji sadrži probiotik (nazvan A. oryzae) za koji se kaže da smanjuje rizik od upalnih bolesti creva. Ako ne volite supu, možete ga koristiti i kao pastu ili ga umešati u prelive za druga jela.

Tempeh

Bogat mnoštvom različitih nutrijenata, tempeh – napravljen od fermentisanih sojinih zrna – omiljen je među vegetarijancima. Osim što je dobar izvor proteina i vitamina B12, ima nizak glikemijski teret, što znači da je odličan za one koji pokušavaju kontrolirati razinu šećera u krvi.

Prenela: O.M.

(izvor: ordinacija.vecernji.hr/kurir.rs)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track