Ne uzimajte suplemente na svoju ruku! Prevelike količine vitamina B povećavaju rizik od infarkta i šloga
Foto: Shutterstock

Naučnici upozoravaju

Ne uzimajte suplemente na svoju ruku! Prevelike količine vitamina B povećavaju rizik od infarkta i šloga

Zdravlje -

Visoki nivoi niacina, esencijalnog vitamina B, koji se nalazi u mesu, ribi, orašastim plodovima i obogaćenim žitaricama i hlebu mogu povećati rizik od srčanih bolesti izazivanjem inflamacija i oštećenjem krvnih sudova, nalazi su najnovijih studije.

Rezultati studije objavljen nedavno u časopisu “Nature Medicine”, otkrili su ranije nepoznat rizik od prekomerne količine vitamina.

Preporučena dnevna doza niacina za muškarce je 16 miligrama dnevno, a za žene koje nisu trudne 14 miligrama dnevno.

Istraživači trenutno ne znaju gde da povuku granicu između zdravih i nezdravih količina niacina, iako se to može utvrditi budućim istraživanjima.

- Prosečna osoba bi trebalo da izbegava suplemente niacina sada kada imamo razloga da verujemo da uzimanje previše niacina može potencijalno dovesti do povećanog rizika od razvoja kardiovaskularnih bolesti - rekao je jedan od autora studije, dr Stenli Hejzen, predsedavajući za kardiovaskularne i metaboličke nauke na Istraživačkom institutu Lerner klinike Klivlend i šef odseka za preventivnu kardiologiju na Institutu za srce, vaskularne i torakalne ćelije.

Vitamin, Vitamini, Zdravlje
foto: Shutterstock

Pre razvoja statina za snižavanje holesterola, lekari su nekada čak prepisivali suplemente niacina za poboljšanje nivoa holesterola.

Da bi potražili nepoznate faktore rizika za kardiovaskularne bolesti, Hazen i njegove kolege su osmislili višedelnu studiju koja je uključivala analizu uzoraka krvi natašte od 1.162 pacijenta koji su došli u kardiološki centar da bi bili procenjeni na srčane bolesti. Istraživači su tražili uobičajene markere, ili znakove, u krvi pacijenata koji bi mogli otkriti nove faktore rizika.

Istraživanje je rezultiralo otkrivanjem supstance u nekim od uzoraka krvi koja se pravi samo kada ima viška niacina.

Taj nalaz je doveo do dve dodatne studije „validacije“, koje su uključivale podatke od ukupno 3.163 odrasle osobe koje su ili imale srčano oboljenje ili se sumnjalo da ga imaju. Dve studije, jedna sprovedena u SAD I jedna u Evropi, pokazale su da proizvod razgradnje niacina, 4PI, predviđa budući rizik učesnika od srčanog udara, moždanog udara i smrti.

Izvor: NBC News

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track