Imate problema sa spavanjem? Doktor preporučuje tehniku 4-7-8 koja je zaludela svet
Foto: Shutterstock

isprobajte

Imate problema sa spavanjem? Doktor preporučuje tehniku 4-7-8 koja je zaludela svet

Zdravlje -

Problemi sa spavanjem su česti i imaju različite uzroka. Iako mnogi od njih sami po sebi nisu razlog za brigu, česta nesanica može snažno uticati na vaš kvalitet života, a studije su čak pokazale da dugotrajni gubitak sna može dovesti do povećanog rizika od dijabetesa, gojaznosti, srčanih bolesti i depresije.

Ako se borite da zaspite noću, doktor Sethi je podelio niz korisnih saveta koje možete isprobati pre nego što legnete u krevet, a jedan od njih je toliko jednostavan da svi možemo da počnemo da ga radimo još večeras.

Moćan alat za smanjenje stresa i anksioznosti pre spavanja

Doktor Sethi, gastroenterolog školovan na Harvardu iz SAD, podelio je video na svom TikTok nalogu u kom je objasnio prednosti nekoliko korisnih saveta za uspavljivanje, uključujući tehniku '4-7-8', koja predstavlja jednostavnu tehniku disanja koja vam može pomoći da brže zaspite.

uspavljivanje, zdrav san, san, spavanje
foto: Shutterstock

- Udahnite četiri sekunde, zadržite sedam sekundi, izdahnite osam. Tehnika 4-7-8 je jednostavan, ali moćan alat za smanjenje stresa i anksioznosti pre spavanja - objašnajva doktor.

Tehniku je razvio dr Endrju Vajl kao varijaciju pranajame, drevne tehnike joge koja pomaže ljudima da se opuste dok dopunjuju kiseonik u telu. Prema Healthline-u, tehnika bi mogla pomoći nekim ljudima da zaspu u kraćem vremenskom periodu kada je redovno praktikuju.

@doctorsethimd How can I improve my sleep quality? Harvard Trained Doctor shares 4 Science-based Hacks In this video, I’m sharing my insights on how you can elevate the quality of your sleep. I’ll reveal four science-based hacks that have the potential to revolutionize your sleep patterns. If you’re tired of tossing and turning at night and waking up feeling exhausted, this video is for you. Share this video with your loved ones ❤️ #sleep #phone #laptop #bluelight ♬ original sound - Dr Sethi Gastroenterologist

Tehnikama disanja do duboke relaksacije

Ako je nesanica koju osećate uzrokovana anksioznošću i stresom u vašem svakodnevnom životu, onda tehnika '4-7-8' može raditi za vas. Tehnike disanja su osmišljene da dovedu telo u stanje duboke relaksacije, što pomaže da se organizam vrati u ravnotežu.

Tehnika 4-7-8 prisiljava um i telo da se usredsrede na regulisanje daha, umesto na ponavljanje briga kada legneteu krevet. Zagovornici tvrde da može da umiri srce koje trči ili umiri iznemogle nerve, navodi magazin health.

Tvorac ove tehnike, dr Vajl, ranije ju je nazvao "prirodnim sredstvom za smirenje nervnog sistema".

banane
foto: Shutterstock

Banane takođe doprinose bržem uspavljivanju

Na drugom mestu u svom videu, dr Seti je rekao da konzumiranje banane pre spavanja može pomoći da brže zaspite, jer su bogate triptofanom, koji pomaže telu da proizvodi melatonin, hormon koji vam pomaže da zaspite. Takođe treba da jedete jogurt pre nego što odete na spavanje, jer savršena kombinacija kalcijuma i proteina takođe pomaže u proizvodnji melatonina.

Konačno, dr Sethi je preporučio smanjenje izlaganja plavoj svetlosti „najmanje sat vremena“ pre spavanja, što znači da ne gledate u telefon ili gledate TV neposredno pre spavanja. Rekao je: „Plavo svetlo ometa proizvodnju melatonina i otežava zaspati.

Prenela: O.M.

(izvor: mirror.co.uk/kurir.rs)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track