Evo šta se dešava vašem telu ako spavate na boku: Stručnjaci su jednoglasni kada je ovaj položaj u pitanju
Foto: profimedia

Zanimljivost

Evo šta se dešava vašem telu ako spavate na boku: Stručnjaci su jednoglasni kada je ovaj položaj u pitanju

Zdravlje -

Da li ste znali da je spavanje na boku zapravo najzdraviji položaj za vaše telo? Saznajemo i zašto.

Kada je u pitanju dobar noćni odmor, nema ništa gore od sati i sati prevrtanja jer ne možete da se smirite i zaspite. U studiji spavanja koju je sprovela kompanija Best Brand Mattress, otkriveno je da većina Amerikanaca radije spava na boku u fetalnom položaju. Drugi načini uključuju spavanje na leđima, stomaku ili čak sklupčano, piše Health Digest.

Dokazano je da spavanje na boku nije samo najčešći izbor, već ga stručnjaci preporučuju zbog brojnih zdravstvenih prednosti. Naime, kada spavate na boku, gravitacija može pomoći želucu u varenju pomažući da se otpadni proizvodi efikasnije kreću kroz creva. Osim što poboljšava probavni sistem, pokazalo se i da spavanje na boku poboljšava nervni sistem.

Korisno i za mozak

Kao što naši organi rade na oslobađanju naših tela od potencijalno štetnih toksina, tako se i naš mozak odmara i bolje skladišti informacije. Studija koju je sproveo Univerzitet Stoni Bruk pokazala je da spavanje na boku takođe ima blagotvorne efekte na mozak, navodi Science daily.

To znači da nas bočni položaj može zaštititi od neurodegenerativnih poremećaja kao što je Alchajmerova bolest. Detalji poput toga da li neko više voli da spava na levoj ili desnoj strani takođe nam mogu dati uvid u naše snove. Studije su pokazale da osobe koje spavaju na desnoj strani imaju manje noćnih mora od onih koje spavaju na levoj strani.

uspavljivanje, zdrav san, san, spavanje
foto: Shutterstock

Spavanje na boku govori mnogo i ličnosti

Osim toga, spavanje na boku takođe govori mnogo o ličnosti. Istraživanje boljeg brenda dušeka pokazalo je da je preko 63 odsto ljudi koji više vole sklupčane spavače više introverti nego ekstroverti. Uz odgovarajuću potporu dušeka i jastuka, spavanje na boku ne samo da je najudobniji način da zaspite, već je i potencijalno najzdraviji. Dakle, jednostavnim okretanjem na bok dok se pripremamo za spavanje, možemo pomoći našim telima na brojne načine i sanjati čvrsto celu noć.

Prenela: V.N.

Izvor: Miss7zdrava.24sata.hr/Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track