Sve opasnosti tuširanja vrelom vodom: Od suve kože do srčanih problema
Foto: Shutterstock

ALARMANTNO

Sve opasnosti tuširanja vrelom vodom: Od suve kože do srčanih problema

Zdravlje -

Naučnici iz Velike Britanije izdali su upozorenje o opasnostima tuširanja pod vrelim tušem.

Prema novom izveštaju, svakodnevno tuširanje vrućom vodom može da nam skine prirodna ulja sa kose i kože. To može dovesti do suve kože koja svrbi, lomljive kose ispucalih vrhova, ali može imati i teže posledice po zdravlje.

Izveštaj takođe upozorava: „Stanja kao što su ekcem ili psorijaza mogu se značajno pogoršati nakon vrućih tuševa jer intenzivna toplota povećava iritaciju i upalu.

I što je najgore - preterano vruća voda može dodatno opteretiti srce. Ovo je posebno rizično za one sa već postojećim srčanim oboljenjima, koji bi mogli da padnu pod tušem usled vrtoglavice, izvještava Dejli Star.

- TVrela voda izaziva širenje krvnih sudova, što zahteva da srce jače pumpa da bi održalo protok krvi. Ovaj dodatni napor može biti problematičan za one sa već postojećim srčanim oboljenjima, što može dovesti do povećanog kardiovaskularnog stresa. Za neke ljude sa određenim srčanim oboljenjima, ovaj pad krvnog pritiska može izazvati vrtoglavicu povećavajući rizik od padova ili drugih povreda pod tušem - upozoravaju autori ovog izveštaja.

Kombinacija naprezanja srca i naglog pada krvnog pritiska značajno povećava rizik od nesvestice.

Takođe, tuširanje toplom vodom pre spavanja može otežati uspavljivanje, upozorava novo istraživanje.

- Iako vruća voda u početku čini da se osećate opuštajuće, rezultirajuće povećanje telesne temperature može ometati prirodni proces hlađenja tela, neophodan za spavanje. Hlađenje signalizira telu da je vreme za spavanje, a vrući tuš pre spavanja može da odloži ovaj proces, što otežava uspavljivanje. Osim toga, para iz tuša može pogoršati simptome astme i preneti bakterije iz plesnivih pločica u naša pluća. Izveštaj takođe naglašava opasnost od opekotina kože.

Sve u svemu, preporuka je da zaboravite na tuširanje vrelom vodom. Prema stručnjacima, najbolja moguća temperatura za vaše tuširanje je između 36.6 i 40 stepeni Celzijusovih.

Prenela: V.N.

Izvor: Express.co.uk/Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track