Ove vrste lekova ne treba uzimati uz kafu: Mogu izazvati nesanicu, drhtavicu i ubrzani rad srca
Foto: Shutterstock

oprezno

Ove vrste lekova ne treba uzimati uz kafu: Mogu izazvati nesanicu, drhtavicu i ubrzani rad srca

Zdravlje -

Kafa je tolika u svakodnevnici gotovo svakoga od nas da često i ne primetimo kada konzumiramo dve, tri ili čak četiri šoljice dnevno. Ovaj napitak mnogima uveseli svaki početk dana pre nego što krenu sa obavezama a takođe mu se okrećemo tokom dana kada nam je potrebna dodatna energija. Međutim, ukoliko uzimate određene lekove a ljubitlj ste kafe, stručnjaci preporučuju da obratite pažnju.

Lekari su dugo tvrdili da određeni lekovi kao što su tablete za refluks kiseline, lekovi za poremećaj pažnje i hiperaktivnosti (ADHD), lekovima za srčanu insuficijenciju i hipertenziju, lekovi za štitnu žlezdu i još neki, mogu imati negativne interakcije sa kafom.

Prema istraživanju iz 2020. objavljenom u BioMed Research International, kofein može ometati apsorpciju, distribuciju, metabolizam i izlučivanje različitih lekova.

lekovi i kafa, lekovi
foto: Profimedia

Dekongestivi u kombinaciji sa kafom mogu poremetiti san

Pojedini lekovi protiv prehlade ili alergije takođe negativno reaguje na kofein. Evo zašto.

Neki lekovi protiv prehlade i alergija, poput dekongestiva, sadrže stimulanse koji vam pomažu da ostanete budni. Kombinovanje sa kafom može izazvati nemir i otežati vam spavanje a neki od njih mogu pogoršati neželjene efekte kao što su nemir, drhtavica i ubrzani rad srca.

Pored toga, pojedini antihistaminici koji se uzimaju za ublažavanje znakova alergije, kao što su svrab i suzenje očiju i nosa, kijanje i koprivnjača, takođe negativno reaguje kada se konzumira sa kofeinom. Neželjeni efekti leka kao što su nemir i nesanica mogu se dodatno pogoršati kod nekih ljudi.

Čak ni lekove protiv bolova koji sadrže kofein kao sastojak ne bi trebalo konzumirati zajedno sa lekovima za prehladu.

Antibiotici, Apoteka, Lekovi
foto: Shutterstock

Kafa se ne slaže ni sa prehladom i alergijom

Važno je napomenuti da ne sadrže svi lekovi protiv prehlade i alergije stimulanse koji bi potencijalno mogli biti problematični kada se kombinuju sa kafom. Da biste bili sigurni, proverite kod svog lekara o tome koje lekove protiv prehlade i alergije je bezbedno konzumirati uz kafu i, ako ne, koliko bi trebalo da razdvojite konzumiranje oba.

Kada ste prehlađeni, treba razmisliti uzimanju kafe jer previše ovog napitka može imati diuretički efekat, a dehidracija je poslednje što želite kada pokušavate da se izborite sa infekcijom ili virusom. Ako vaša prehlada ili grip takođe izazivaju i gastrointestinalne tegobe, svakako treba dobro razmisliti o konzumiranju kafe, posebno ako su vaša creva generalno osetljiva na kofein.

Prenela: O.M.

(izvor: healthdigest.com/kurir.rs)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track