Hormon sreće jača mozak tokom vežbanja: Evo zašto se osećamo dobro nakon fizičke aktivnosti
Foto: Profimedia

novo istraživanje

Hormon sreće jača mozak tokom vežbanja: Evo zašto se osećamo dobro nakon fizičke aktivnosti

Zdravlje -

Redovna fizička aktivnost pozitivno utiče na različite kognitivne funkcije. Istraživači su istraživali različite faktore, od neurohemikalija do promena u cerebralnom krvotoku, ali im je nedostajao konačan odgovor o tome kako vežbanje poboljšava kognitivnu brzinu.

Novo istraživanje objavljeno u „The Journal of Physiology“ baca svetlo na dugo raspravljano pitanje o tome kako vežbanje poboljšava kognitivne performanse. Istraživanja otkrivaju da dopamin, neurotransmiter i hormon koji se često povezuje sa zadovoljstvom i motivacijom, ima ključnu ulogu u ovom procesu.

Konkretno, istraživanja pokazuju da se nivoi dopamina povećavaju tokom vežbanja, povezujući se sa bržim vremenom reakcije, omogućavajući jasnije razumevanje odgovora mozga na fizičku aktivnost.

Dopamin, ključni neurotransmiter u mozgu, dugo je proučavan u kontekstu kognitivne kontrole i kontrole ponašanja. Promenjeni nivoi ovog hormona su očigledni u različitim neurološkim poremećajima i poremećajima ponašanja, što ga čini centralnim za razumevanje kognitivnog zdravlja.

vežbanje posle 40, vežbanje, vežbanje kod kuće
foto: Shutterstock

Istraživanja su pokazala da akutna fizička aktivnost stimuliše oslobađanje dopamina u mozgu, što je u korelaciji sa poboljšanim kognitivnim performansama.

Ovaj odnos između vežbanja, oslobađanja dopamina i kognitivnog poboljšanja bio je osnova za ovo istraživanje.

- Znamo da kardiovaskularne vežbe poboljšavaju kognitivne performanse, ali do sada tačni mehanizmi koji su u osnovi ovog procesa nisu rigorozno proučavani kod ljudi. Koristeći nove tehnike snimanja mozga, uspeli smo da ispitamo ulogu dopamina u poboljšanju funkcije mozga tokom vežbanja, a rezultati su zaista obećavajući - ističu istraživači.

(izvor: novilist.hr/psypost.org/kurir.rs)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track