Evo šta može da vam se desi ako grickate zanoktice: A ovo je signal da ćete morati kod lekara
Foto: Profimedia

korisni saveti

Evo šta može da vam se desi ako grickate zanoktice: A ovo je signal da ćete morati kod lekara

Zdravlje -

Zanoktice mogu dovesti do infekcije jer je pukotina na koži direktan put za ulazak bakterija. Zanoktice su izdignuta površina kože oko ili blizu nokta a nekada upravo tu može doći do infekcije, bola i crevnila. Ovaj bolni osećaj izazivaju milioni nervnih završetaka koji izazivaju značajnu količinu bola čak i od najmanjeg povlačenja. Evo šta raditi u tom slučaju...

Gotovo svi često dođemo u iskušenje da noktima ili zubima skinemo bolan deo zanoktice. Međutim, vredi zapamtiti da je ovaj deo kože sklon infekciji. Najbolji način za uklanjanje zanoktica, sugeriše Američko društvo za hirurgiju šake, je da koristite grickalicu ili makaze za uklanjanje zanoktice.

- Grickalicu ili makaze obavezno sterilišite vatom natopljenom alkoholnom pre uklanjanja zanoktice. Ova viseća koža je obično mrtva i može se odvojiti. Pokušajte da ne odsečete višak kože u dnu nokta. Posle ove procedure, nanesite antibakterijsku mast otprilike pet do sedam dana koža ne zaraste, navode u Američkom društvo za hirurgiju šake.

grickanje noktiju
foto: Shutterstock

Kada je potrebno javiti se lekaru?

Iako ova pojava najčešće ne zahteva posetu lekaru, obavezno ga obavestite ako osetite sledeće:

  • imate dijabetes
  • imate zdravstveni problem koji uzrokuje obilno krvarenje
  • zanoktica postaje crvena i otečena illi iz nje curi gnoj ili tečnost
  • nokat ne zarasta sam za nedelju dana
  • infekcija se kreće od nokta prema prstu
  • nokat menja boju ili postaje slab

Ponekad zanoktica može dovesti do infekcije jer je pukotina na koži direktan put bakterijama da uđu pod kožu. Stoga, ako se pojavi bilo koji od gore navedenih problema, trebalo bi da posetite svog lekara ili hirurga kako biste bili sigurni da nema infekcije.

Kako sprečiti stvaranje zanoktica

Glavni uzrok zanoktica je suva koža. Najbolji način da to sprečite je da vodite računa o svojoj koži i noktima i koristite hidratantnu kremu ili ulje. Ovo pravilo je posebno korisno u suvim i hladnijim geografskim područjima, ali je važno i za one ljude koji su često u svakodnevnom kontaktu sa vodom i sapunom.

Prenela: O.M.

(izvor: zivim.gloria.hr/kurir.rs)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track