Da li znate koliko puta bi trebalo da žvaćete svaki zalogaj? Stručnjaci za higijenu zuba su precizno izračunali
Foto: Shutterstock

Važno je

Da li znate koliko puta bi trebalo da žvaćete svaki zalogaj? Stručnjaci za higijenu zuba su precizno izračunali

Zdravlje -

Veoma ste gladni i imate kratku pauzu za ručak, tako da je teško odvojiti vreme da svaki zalogaj hrane lepo sažvaćete i usitnite, ali zdravstveni stručnjaci kažu da je izuzetno važno steći naviku da temeljno žvaćete.

Nemačko udruženje zubnih tehničara ističe da je veoma važno svaki zalogaj hrane sažvakati i do 30 puta, ako je moguće, što je navika koja zahteva pažljivo jedenje i samodisciplinu.

Zašto je temeljno žvakanje toliko važno?

Istraživanja su pokazala da duže žvakanje hrane rasterećuje probavni sistem i pomaže da zubi i desni budu zdravi. Desni se, smatraju stručnjaci, bukvalno masiraju kada se tvrda hrana kao što je sirovo povrće ili hleb od integralnog brašna temeljno žvaće, a time se poboljšava cirkulacija krvi.

Stručnjaci za higijenu zuba kažu i da se intenzivnim žvakanjem može sprečiti karijes jer se plak sastruže i luči se više pljuvačke, što opet ima zdravstvene koristi jer pljuvačka štiti zube od kiselina i sadrži minerale koji gleđ održavaju jakom i zdravom.

Takođe ne treba zaboraviti da se bolje oseća ukus dobro sažvakane hrane jer žlezde u usnoj duplji luče više pljuvačke koja podmazuje naše pupoljke ukusa, čineći ukuse intenzivnijim.

Jedite pažljivo i u miru

Ali možete steći naviku da temeljno žvaćete samo ako odvojite dovoljno vremena za obroke, prenosi N1 Zagreb.

Zdravstveni stručnjaci savetuju da jedete pažljivo i da obratite pažnju na ukus i konzistenciju hrane. Najvažnije je gutati tek kada se tekstura hrane "razgradi", odnosno kada se u ustima stvori kaša.

Prenela: V.N.

Izvor: N1 /Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track