5 jednostavnih koraka za bolje zdravlje očiju: Pravilo 20-20-20 je odavno apsolutni hit
Foto: Shutterstock

SAVETI

5 jednostavnih koraka za bolje zdravlje očiju: Pravilo 20-20-20 je odavno apsolutni hit

Zdravlje -

Oči su složen organ odgovoran za vid koji nam omogućava da opažamo svetlost, oblike, boje i pokrete. Pravilna nega ovog organa, uključujući redovne preglede i zaštitu od štetnih UV zraka, osnova su za održavanje dobrog vida i zdravlja očiju.

Ovo je 5 jednostavnih koraka koje možete preduzeti da poboljšate zdravlje očiju:

Pridržavajte se pravila 20-20-20

Jednostavan način da sprečite naprezanje očiju je da ograničite vreme provedeno na jednoj aktivnosti koja zahteva intenzivan fokus. Pravilo 20-20-20 se odnosi na pomeranje fokusa sa aktivnosti svakih 20 minuta na objekat udaljen šest metara u trajanju od najmanje 20 sekundi. Takođe, pobrinite se da uravnotežite svoju aktivnost sa nečim drugim što zahteva drugačiju upotrebu vaših očiju, kao što je kratka šetnja za vreme ručka ako ste celo jutro proveli za računarom.

Održavajte odgovarajuću udaljenost

Veoma je važno održavati ispravnu distancu i pravilan položaj dok radite na digitalnim uređajima. Ekran treba da bude postavljen na prihvatljivom rastojanju od očiju i obezbedite da se ekran gleda u visini očiju ili malo ispod njih. Isto važi i za digitalne uređaje.

Pronađite pravo svetlo

Neodgovarajuće svetlo koje je preslabo ili previše svetlo može biti još jedan uzrok naprezanja očiju. Ako ste fokusirani na nešto intenzivno kao što je čitanje, svetlo bi trebalo da dolazi iza vas. Takođe, uverite se da su ekrani koji se gledaju dovoljno osvetljeni.

Koristite kapi za oči

Dugo intenzivno gledanje na ekran može dovesti do značajnog smanjenja broja treptaja u minuti. Kada manje treperite, vaše oči postaju suve i postajete razdražljivi. Upotreba kapi za oči poput veštačkih suza može pomoći u rešavanju problema. Alternativno, možete pokušati da treperite češće dok koristite ekran da biste sprečili ponavljanje.

kapi za oči, veštačke suze
foto: Shutterstock

Jednostavno zatvorite oči i odmorite se

Ako ne možete da držite oči otvorene i bole, to bi mogao biti znak da im je potrebna pauza. U takvoj situaciji jednostavno sedite ili lezite i zatvorite oči. Pokušajte da držite oči zatvorene, um opušten i što je moguće manje fokusiran. Nastavite da radite ovo nekoliko minuta, dok ne počnete da se osećate malo bolje.

Prevela: N.R.

Izvor: živim.hr / kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track