Nikada ne spremajte meso sa ove dve vrste ulja: Ako želite da imate zdravo srce ovo su dobre zamene
Foto: Shutterstock

nutricionista upozorava

Nikada ne spremajte meso sa ove dve vrste ulja: Ako želite da imate zdravo srce ovo su dobre zamene

Zdravlje -

Ulja za kuvanje su osnovna namirnica u svakoj kuhinji, ali nisu sva ulja jednaka, posebno kada je u pitanju zdravlje srca. Kako se ispostavilo, odabir pravih ulja kao i izbegavanje pogrešnih, može napraviti značajnu razliku u stanju vašeg kardiovaskularnog sistema.

Nutricionistkinja i dijetetičarka Krutika Nanavati izdvojila je dva ulja koja bismo trebalo da izbegavamo prilikom pripremanja mesa kako bismo smanjili rizik od bolesti srca i drugih kardiovaskularnih problema.

Palmino ulje

Nanavati upozorava na pretjeranu konzumaciju palminog ulja.

- Iako prirodno ima puno zasićenih masti, preterana konzumacija palminog ulja može povećati rizik od srčanih bolesti - rekla je za portal "SheFinds“.

Uprkos širokoj upotrebi u kuvanji i prerađenoj hrani, naročito u Aziji, palmino ulje povezuje se s povećanim rizikom od srčanih bolesti. Iz tog razloga najbolje je ograničiti unos što je više moguće i odabrati zdravije alternative.

Kokosovo ulje

Nutricionistkinja napominje da kokosovo ulje ima visok sadržaj zasićenih masti.

- Preterano konzumiranje kokosovog ulja može dovesti do povećanja LDL holesterola, što predstavlja rizik za zdravlje srca - izjavila je.

Za kuvanje se preporučuje maslinovo ili avokado ulje
Za kuvanje se preporučuje maslinovo ili avokado ulje foto: Shutterstock

Umesto njih, koristite maslinovo ili ulje avokada

Srećom, postoji mnogo zdravih ulja koje možete koristiti umesto gore pomenutih. Za početak, Nanavati predlaže maslinovo ulje, koje je veoma zdravo za ljudski organizam. Poznato po svojim bogatim mononezasićenim mastima i antioksidansima, maslinovo ulje može pomoći u smanjenju rizika od srčanih bolesti ako se koristi u umerenim količinama, tvrdi nutricionistkinja.

Osim toga, preporučuje i dodavanje ulja avokada u ishranu.

- S velikim brojem mononezasićenih masti, ulje avokada idealno je za kuvanje i može doprineti poboljšanju zdravlja srca - zaključila je Nanavati.

Prenela: O.M.

(izvor: shefinds.com/kurir.rs)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track