Želite da izbegnete upale i višak kilograma? Dodajte ove dve navike u jutarnju rutinu
Foto: Shutterstock

za dobar početak dana

Želite da izbegnete upale i višak kilograma? Dodajte ove dve navike u jutarnju rutinu

Zdravlje -

Upala i povećanje telesne težine značajno utiču na opšte zdravlje. Hronična upala je povezana sa različitim zdravstvenim problemima, uključujući gojaznost, dok višak kilograma može pogoršati inflamatorne reakcije u telu. Međutim, usvajanje jednostavnih jutarnjih navika može biti efikasna strategija za ublažavanje upale i sprečavanje povećanja telesne težine.

Liza Endrjuz, lekar i registrovanim dijetetičar nutricionista ističe da su fokusiranje na zdravu probavu i vežbanje istezanja ujutru neke od najefikasnijih navika.

Fokusirajte se na zdravlje creva

Fokusiranje na zdravu probavu kao jutarnja navika je veoma korista strategija za borbu protiv upale i sprečavanje povećanja telesne težine. Mikrobiota creva igra ključnu ulogu u regulisanju imunološke funkcije i upale u celom telu.

Ako počnete dan sa hranom koja je pogodna za creva, kao što je jogurt bogat probioticima (ne prerađeni) ili fermentisana hrana poput kimčija ili kiselog kupusa, možete pospešiti zdravu ravnotežu crevnih bakterija, što zauzvrat pomaže u smanjenju upale.

jutarnja rutina, jutarnja kafa, kafa, razbuđivanje, jutarnje navike, zdrave navike
foto: Shutterstock

Pored toga, uključivanje hrane bogate vlaknima poput voća (bobičasto voće je odlično), povrća i integralnih žitarica u doručak može pozitivno uticati na probavu i podstaći osećaj sitosti, potencijalno pomoći u kontroli težine.

- Briga o mikrobiomu vašeg creva je važna za smanjenje upale, zaštitu vašeg imunološkog sistema i sprečavanje dobijanja na težini. Zdravi ugljeni hidrati poput ovsene kaše ili hleba od celog zrna pružaju neophodna vlakna za hranjenje crevnih bakterija. Istraživanja pokazuju da neke od namirnica koje pomažu kod probave uključuju: zobene pahuljice, mleveno laneno seme, bobice, jabuke - napominje Endruz, a sve su to namirnice koje možete lako da uključite u svoj doručak.

jutarnje istezanje, istezanje, buđenje, jutarnje vežbe
foto: Shutterstock

Uradite vežbe istezanja

Opuštanjem zategnutih mišića i zglobova, jutarnje istezanje može ublažiti stres na telu i smanjiti rizik od upale. Štaviše, uključivanje istezanja u jutarnju rutinu podstiče fizičku aktivnost i postavlja pozitivan ton za dan, potencijalno motivišući vas na pridržavanje zdravih navika i tokom dana. Pokazalo se da redovna fizička aktivnost pomaže u regulisanju inflamatornih odgovora u telu i podržava kontrolu težine.

Uključivanje nežnih vežbe istezanja nakon buđenja može pomoći u poboljšanju cirkulacije krvi, smanjenju napetosti mišića i poboljšanju fleksibilnosti.

- Jedna studija je otkrila da istezanje može smanjiti upalu u vezivnom tkivu što može pomoći u kontroli težine, jer ako nemate bolove, veća je verovatnoća da ćete redovno vežbati, što bi moglo smanjiti rizik od povećanja telesne težine - deli Endruz.

Svakako, ne morate da posvetite ceo sat za jutarnje istezanje, kao što Endruz kaže:

- Druga studija objavljena 2017. ukazuje da istezanje od samo 20 minuta dnevno takođe smanjuje upalu.

Prenela: O.M.

(izvor: shefinds.com/kurir.rs)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track