3 najvažnija minerala za rad štitne žlezde: Naći ćete ih u semenkama bundeve, mesu, žitaricama
Foto: Shutterstock

priroda u službi zdravlja

3 najvažnija minerala za rad štitne žlezde: Naći ćete ih u semenkama bundeve, mesu, žitaricama

Zdravlje -

Kako bi štitna žlezda pravilno fukncionisala, važno je da kroz raznovrsnu ishranu unosimo sve bitne minerale koji pozitivno utiču na celokupno zdravlje. A upravo su cink, selen i jod su važni za optimalnu funkciju štitne žlezde.

Jod je neophodan i nezamenljiv za rad štitne žlezde, a nalazimo ga u kuhinjskoj soli, morskim plodovima i algama. Ovo je mineral koji je potreban za proizvodnju svih tiroidnih hormona.

Pored joda, mineral selen je takođe važan za funkciju štitne žlezde. Selen je ključan za rad enzima koji uzima hormon T4 i pretvara ga u aktivni oblik T3. Osobe koje imaju nedostatak selena u organizmu mogu osetiti simptome hipotireoze, odnosno posledice smanjene funkcije štitne žlezde, uprkos tome što su vrednosti hormona T3 i T4 u granicama normale.

brazilski orah, orašasti plodovi
foto: Shutterstock

Najbolji izvori selena su brazilski orasi, a selen se može naći i u kvascu, integralnim žitaricama i morskim plodovima. Samo jedan brazilski orah može zadovoljiti više od 100 odsto preporučenog dnevnog unosa selena.

Lista minerala korisnih za funkciju štitne žlezde uključuje i cink. Cink je važan za pravilno funkcionisanje tiroidnih hormona, a posebno je koristan u ćelijama u kojima tiroidni hormoni obavljaju svoju aktivnost.

Namirnice bogate cinkom su: semenke bundeve, meso i morski plodovi. Nedostatak cinka u organizmu može se javiti kod pušača, dijabetičara, trudnica, a povećanu potrebu za ovim mineralom imaju i sportisti.

Prenela: O.M.

(izvor: klix.ba/kurir.rs)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track