5 znakova koji ukazuju na povišen nivo holesterola: Bol u nogama tokom hodanja je jedan od njih
Foto: Profimedia

REAGUJTE NA VREME

5 znakova koji ukazuju na povišen nivo holesterola: Bol u nogama tokom hodanja je jedan od njih

Zdravlje -


Povišeni nivoi holesterola u telu su još jedna vrsta tihog ubice, jer kao što ime sugeriše, on se tiho akumulira u arterijama. Kako napreduje, ovo stanje postaje glavni faktor rizika za razvoj kardiovaskularnih bolesti, posebno ateroskleroze, bolesti koronarnih arterija i moždanog udara. Iako nema jasne i precizne simptome, visok nivo holesterola ipak se može prepoznati.

- Određeni znaci koji ukazuju na višak holesterola mogu se pojaviti kao rezultat nekoliko zdravstvenih stanja. Jedno od ovih stanja je takozvana periferna arterijska bolest (PAD) - rekla je dr Monika Vaserman.

Jednom kada se holesterol nakupi u arterijama, on može pokrenuti proces poznat kao ateroskleroza koji sužava krvne sudove. Kada se to dogodi, protok krvi u delove tela može biti opstruiran, uzrokujući bolest perifernih arterija.

- Suženi krvni sudovi ometaju nesmetan dotok krvi do ključnih organa kao što su noge, bubrezi, ruke i stomak zbog blokade izazvane plakom u arterijama, što rezultira pomenutom oboljenjem perifernih arterija - objasnio je Vaserman.

Iako se ova bolest ne manifestuje uvek simptomima, Vaserman je podelio neke koji mogu biti rani znaci upozorenja na koje treba obratiti pažnju.

Simptomi koji ukazuju na visok holesterol

  • Utrnulost u rukama ili stopalima
  • Kontinuirani zamor
  • Razdražljivost, posebno u donjim ekstremitetima
  • Intermitentna klaudikacija. To možete primetiti za samo nekoliko sekundi – bol, napetost i osećaj slabosti u nogama tokom hodanja. Bol prestaje čim prestanemo da hodamo.
  • Bol u telu

Posledice izazvane aterosklerozom

Vaserman je dodao i neke druge moguće posledice koje može izazvati ateroskleroza.

- Ateroskleroza može da poveća krvni pritisak jer telo koristi više sile za pumpanje krvi, izazivajući bol u grudima, umor ili mučninu, koji su takođe znaci visokog holesterola - objašnjava on, dodajući da ponekad plak može da otpadne sa zidova arterija, izazivajući krvne ugruške u krvnim sudovima koji ih snabdevaju krvlju i hranljivim materijama, što dovodi do nedostatka vazduha, ishemije ili srčanog udara.

holesterol test, holesterol
foto: Shutterstock

Pošto visok holesterol često nema simptome, ovaj lekar preporučuje da se urade neophodne analize krvi. Međutim, oni su najpouzdaniji način za određivanje nivoa holesterola.

Kako smanjiti visok holesterol

Postoji mnogo stvari koje možemo učiniti da snizimo loš holesterol, a jedan od dobrih faktora je ishrana. Promena podrazumeva smanjenje unosa zasićenih masti koje se nalaze u prerađevinama od mesa, keksima i slično.

Pored toga, dodatne promene u načinu života, od vežbanja do prestanka pušenja, takođe mogu pomoći. U nekim slučajevima, lekar će propisati lekove za snižavanje holesterola koji se zovu statini kako bi se izbegle dalje komplikacije.

Izvor: Zivim.hr/Kurir.Zdravlje.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track