Promenite samo jednu dnevnu rutinu i snizićete krvni pritisak: Evo šta treba da uradite
Foto: J.M. Guyon - Copyright 2013 / CandyBox / Profimedia

VAŽNO JE ZNATI

Promenite samo jednu dnevnu rutinu i snizićete krvni pritisak: Evo šta treba da uradite

Zdravlje -

Pokušavate da snizite krvni pritisak? Svaki dan sedite malo manje i videćete rezultate, kažu stručnjaci. Novo istraživanje ukazuje na to da manje sedenja može učiniti veliku promenu kada je naše zdravlje u pitanju.

Visoki krvni pritisak ili hipertenzija čest je faktor rizika za bolesti srca. Više od 1 milijarde ljudi širom sveta ima visoki krvni pritisak, a još više osoba nije svesno da ima to stanje i ne leči se.

Ishrana ima ključnu ulogu u prevenciji i kontroli visokog krvnog pritiska. Ali pored ishrane i fizičke aktivnosti izdvojili smo jednu rutinu na koju ni ne obrćamo pažnju a ima značajan uticaj na krvni pritisak.

Sedenje, naročito dugo, može imati ozbiljan negativan uticaj na opšte zdravlje i dobrobit našeg organizma. U „JAMA Open Network“ prošlog meseca objavljena je studija koja je posmatrala 283 starije osobe između 60 i 89 godina, koje su bile podeljene u dve grupe. Jedna od njih je bila kontrolna.

Članovi kontrolne grupe bili su uključeni u deset sastanaka sa trenerom koji im je pomogao da postave ciljeve za zdraviji život.

Članovi druge, takozvane interventne grupe dobili su stojeći radni sto i aparat za praćenje koji ih je podsećao da prave pauze tokom dužeg sedenja.

male promene u obrascima sedenja dovoljne da poboljšaju njihov krvni pritisak
male promene u obrascima sedenja dovoljne da poboljšaju njihov krvni pritisak

Pokazalo se da je interventna grupa smanjila dnevno vreme provedeno u sedećem položaju za oko 32 minuta, dok kontrolna grupa nije doživela promene u količini sedenja.

Takođe, krvni pritisak subjekata interventne grupe je smanjen, što ukazuje na to da samo 30 minuta manje sedenja dnevno može poboljšati kardiovaskularno zdravlje.

Naučnici su zaključili da su u populacijama sa većim rizikom od kardiovaskularnih bolesti i povezanih zdravstvenih ishoda, male promene u obrascima sedenja dovoljne da poboljšaju njihov krvni pritisak.

Prenela: N.R.

Izvori: Inex.hr / Zdravlje.kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track