Želite da se rešite zavisnosti od kafe? Evo kako da uz par trikova kofein zamenite zdravim namirnicama
Foto: Shutterstock

Postoji način

Želite da se rešite zavisnosti od kafe? Evo kako da uz par trikova kofein zamenite zdravim namirnicama

Zdravlje -

Zavisnost od kofeina može biti teža nego što ste pretpostavljali, a evo kako da saznate da li ste zavisni i kako da se odviknete od kafe. Ukoliko niste sigurni da li kofein šteti vašem zdravlju, trebalo bi da ga se odreknete na neko vreme, pa da vidite kako se osećate.

Ovu vrstu zavisnosti mnogi upoređuju sa drogom. Zašto?

Zato što žudite za kofeinom kada ga nema u organizmu, potom se osećate dobro kada popijete kafu, a osećate se loše kada prekinete da unosite kofein.

Zavisnost od kofeina, kako je prepoznati?

Najočigledniji pokazatelj toga da je osoba razvila kofeinsku zavisnost jeste situacija kada se otežano obavlja dnevne aktivnosti ako ne popije kafu. Ta situacija je najčešće posledica toga što redovna konzumacija kafe s vremenom utiče na hemijsku strukturu mozga.

Na unos kofeina mozak reaguje tako što proizvodi više receptora adenozina, kao kompenzaciju za one koji su blokirani. Međutim, ukoliko je njihov broj pojačan, biće potrebno i više kofeina koji bi ih blokirao, što osoba oseća kao pojačanu potrebu za unosom kafe. Tako s vremenom postaje zavisna od nje.

Najočigledniji pokazatelj toga da je osoba razvila kofeinsku zavisnost jeste situacija kada se otežano obavlja dnevne aktivnosti
Najočigledniji pokazatelj toga da je osoba razvila kofeinsku zavisnost jeste situacija kada se otežano obavlja dnevne aktivnostifoto: Shutterstock

Šta se desi kad se prestane sa unosom kofeina?

Ukoliko se unos kafe iznenada prekine, u mozgu će ostati mnogo slobodnih receptora adenozina. To će se manifestovati u vidu umora, glavobolje, slabe koncentracije, pospanosti, neraspoloženja, nervoze, poremećaja sna.

Ovi simptomi se uglavnom razvijaju u roku od 12 do 24 sata od prestanka unosa. Dobra vest je da su neprijatni simptomi najizraženiji tokom prvih nekoliko dana od prestanka unosa.

Međutim, u potpunosti će nestati u toku dve-tri nedelje. Ovaj period dovoljan je da mozak ponovo uspostavi normalan nivo adenozina, usled čega osećaj zavisnosti iščezava.

Kako se odvići od kafe na bezbolniji način

Ovo je spisak stvari koji vam mogu pomoći da pregurate kritičnih par nedelja bez kafe:

Morska so

Razmutite četvrtinu kašičice morske soli u šolji tople vode. Dodajte kašičicu jabukovog sirćeta i popijte ujutru, na prazan stomak. Ovo će pomoći nadbubrežnim žlezdama i ublažiti glavobolju.

Ponavljati minimum 4 dana zaredom.

Tirozin (L-tyrosine)

Uzimajte po 1.000 mg tirozina (prekursor dopamina), pre doručka i ručka. Kofein pojačava prirodnu aktivnost dopamina, tako da prestanak konzumiranja kafe može izazvati neraspoloženje i razdražljivost.

Eterična ulja

Glavobolja je jedan od najtežih simptoma s kojim se treba izboriti tokom odvikavanja od kafe. U tom slučaju, utrljajte par kapi etarskog ulja nane ili lavande na slepoočnice. To može smanjiti glavobolju i do 80%.

Natrijum

Isceđen sok od celera (sa krastavcem, đumbirom i jabukom) koji je, kao i morska so, izvor natrijuma – pomaže nadbubrežnim žlezdama. Pijte do dve čaše dnevno.

Magnezijum

Uzimajte po 800 mg magnezijuma dnevno (idealno bi bilo magnezijum malata). To će poboljšati raspoloženje, ublažiti glavobolje i povećati nivo energije.

Vitamin B

Vitamin b igra ključnu ulogu u održavanju opšteg zdravlja i imuniteta. Kao što blokovi čine sastavni deo zgrade, tako i vitamin B čini sastavni deo zdravog organizma i ima uticaj na naš nivo energije, funkciju mozga i ćelijski metabolizam.

Kompleks vitamina B dokazano podiže nivo energije i poboljšava moždane funkcije.

Voda

Pijte najmanje dva litra vode dnevno.

Prednosti vode za naš organizam: pomaže telu da ukloni otpad, poboljšava varenje, sprečava dehidraciju organizma, pomaže optimalnoj funkciji mozga, održava vaš kardiovaskularni sistem zdravim, voda može pomoći da se hranimo zdravije itd.

Prenela: N.R.

Izvori: Lepotaizdravlje.gloria.rs / zdravlje.kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track