Kako da otpušite nos za 15 sekundi? Probajte ovaj jednostavni trik i ponovo dišite normalno
Foto: Shutterstock

terapeut za masažu savetuje

Kako da otpušite nos za 15 sekundi? Probajte ovaj jednostavni trik i ponovo dišite normalno

Zdravlje -

Začepljen nos je posebno iritantan simptom alergija i respiratornih infekcija, a ovaj trik sa pritiskom na određene mišiće lica može vam pomoći da ga se rešite.

Sezona prehlade i alergija je u punom jeku. Sve su to stanja čiji simptom može biti začepljen nos, koji, iako nije opasan, svakako je jedan od najiritantnijih.

Postoji nekoliko načina da se otčepi zapušen nos, od ispiranja nosa kao i specijalnih kapi i sprejeva za tu namenu. Ali ako tražite brzo rešenje, licenciranoi terapeuta za masažu Džejms Mura dao je jedan odličan saveti koji možete irpsobati i za koji tvrdi da daje dobre rezultate.

U svom videu Mur pokazuje kako jednom rukom povlači nos na jednu stranu pre nego što je suprotnim palcem gurnuo prostor između nosa i obraza unutra i gore na nekoliko sekundi.

Kako otpušiti nos bez kapi?

Začepljenost nosa nastaje kada sluznica nosnog tkiva otekne zbog upaljenih krvnih sudova.

Ovo može izazvati curenje iz nosa i takozvano postnazalno kapanje, stanje u kojem višak sluzi teče niz zadnji deo grla, izazivajući kašalj ili bol u grlu.

Kapi za nos deluju tako što sužavaju natečene krvne sudove u nosu i otvaraju disajne puteve. S druge strane, ova tehnika koju je Mur podelio je potpuno mehanička.

Iako su kapi za nos su prilično efikasne u rešavanju ovog problema, ali ne treba ih koristiti duže od tri dana uzastopno, jer može doći do još intenzivnijeg začepljenja nosa.

Mur objašnjava kako da ublažite začepljenost kroz nekoliko jednostavnih koraka:

  • Stavite dva prsta desne ruke na levu stranu nosa i pritisnite je udesno
  • Palcem leve ruke pritisnite područje obraza levo od nosa prema unutra i prema gore
  • Ostanite u ovom položaju 15 sekundi i duboko udahnite da biste deblokirali začepljen nos i ponovite na drugoj strani ako je potrebno.
Alergije
foto: Shutterstock

Iako ne postoje medicinski dokazi za ovo, čini se da ovaj trik funkcioniše.

Kada osetite pritisak i bol u sinusima, sinusi i mišići pored nosa mogu postati osetljivi i zategnuti. Pomeranje nosa, a zatim masiranje tih mesta dovodi do većeg dotoka krvi u lice.

Stimulacija nerva pritiskom može izazvati promene u senzaciji u delovima nosa koje taj nerv snabdeva. To može biti razlog za privremeno olakšanje.

Mur objašnjava da bi ovaj trik trebalo da bude bezbedan sve dok ne vršimo preveliki pritisak na nerv i da je pored trenutnog olakšanja, potrebno potražiti uzrok začepljenog nosa ukoliko vam već nije poznat.

Prenela: N.R.

Izvor: Well And Good/Zdravlje Kurir

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track