7 zdravstvenih problema koji izazivaju neprijatan miris tela: Evo kada morate kod lekara
Foto: Shutterstock

važno je da prepoznate

7 zdravstvenih problema koji izazivaju neprijatan miris tela: Evo kada morate kod lekara

Zdravlje -

Za neprijatan miris tela najčešće orivljujemo lošu higijenu, nekorišćenje dezodoransa ili nošenje odeće od doređenih materijala koja podstiče stvaranje neprijatnih mirisa tela. Međutim, ovo nije uvek rezultat preskakanja tuširanja, već može biti i posledica određenih zdravstvenih problema.

Znojne žlezde su raspoređene po celom telu i znoj, sam po sebi, nema miris. Miris tela se javlja kada bakterije koje su prosutne na vašoj koži razgrađuju znoj u kiseline. Međutim, telesni miris izazvan određenim zdravstvenim stanjima može biti trajni problem - čak i uz poštovanje svih higijenskih pravila.

Ovo su neka od najčešćih zdravstvenih stanja koja izazivaju telesni miris:

Bromhidroza

Bromhidroza je medicinsko stanje koje izaziva ekstremni telesni miris. Pojavljuje se kada bakterije vaše kože razgrađuju znoj i proizvode jak miris nalik sumporu ili luku. Postoje dve vrste bromhidroze: apokrina i ekrina.

  • Apokrina bromhidroza je najčešći tip, koji izaziva preterani miris u predelu pazuha i genitalija. Ovaj miris se dešava kada se znoj iz apokrinih žlezda pomeša sa bakterijama kože, stvarajući miris koji može da podseća na luk, sumpor ili sirovo meso.
  • Ekrina bromhidroza je manje poznat oblik bromhidroze, koji izaziva neprijatan miris znoja na rukama, stopalima, glavi i trupu. Ovaj miris se dešava kada znoj iz ekrinih žlezda omekšava keratin kože, razbijajući bakterije koje proizvode preterani miris.
znojenje
foto: Shutterstock

Hiperhidroza

Hiperhidroza uzrokuje da se vaše telo znoji više nego što je normalno. Dok hiperhidroza ne izaziva sam miris, prekomerno znojenje se meša sa bakterijama vašeg tela stvarajući neugodan miris tela. Postoje dve glavne vrste hiperhidroze: primarna i sekundarna.

  • Primarna hiperhidroza uzrokuje prekomerno znojenje u jednom delu tela, poput pazuha, šaka, stopala, glave i prepona. Obično je nasledna i pogađa oko 5% populacije.
  • Sekundarna hiperhidroza je prekomerno znojenje uzrokovano zdravstvenim stanjem ili određenim lekovima. Sekundarna hiperhidroza izaziva sveobuhvatno znojenje i može se preokrenuti ako se osnovni medicinski uzrok reši ili eliminiše.

Takođe, neželjeni efekti nekih suplemenata ili lekova mogu uključivati prekomerno znojenje kao što su:

  • antidepresivi
  • lekovi koji se koriste za lečenje suvih usta
  • odaci cinka
  • dodaci gvožđa

Dijabetes

Pacijenti sa dijabetesom često doživljavaju dodatne zdravstvene komplikacije. Infekcije urinarnog trakta (UTI) povezane sa dijabetesom i visoki nivoi glukoze u krvi mogu povjačati telesni miris. Dijabetička ketoacidoza je stanje opasno po život u kojem vašem telu nedostaje insulin, što lišava ćelije šećera koji im je potreban za energiju. Jedan od simptoma je izrazit, voćni miris daha.

Odmah se obratite svom lekaru za medicinski savet ako sumnjate da imate dijabetičku ketoacidozu.

dezodorans, znojenje
foto: Shutterstock

Problemi sa štitnom žlezdom

Štitna žlezda reguliše mnoge telesne funkcije, uključujući naš odgovor na znoj. Kada imate hipertireozu (preterano aktivnu štitnu žlezdu) ili Grejvovu bolest, vaše telo može proizvesti prekomernu količinu znoja, čak i ako se niste izložđeni fizičkom naporu.

Otkazivanje bubrega i disfunkcija jetre

Bubrezi i jetra pomažu u uklanjanju toksina iz našeg tela. Kada ne mogu pravilno da funkcionišu, toksini se mogu nakupiti u krvi i digestivnom traktu, stvarajući miris. Bolest bubrega može prouzrokovati da urea učini da vaš znoj poprimi miris amonijaka.

Ako sumnjate da imate bolest štitne žlezde, bubrega ili jetre, odmah razgovarajte sa zdravstvenim radnikom.

pojačano znojenje
foto: Shutterstock

Poremećaji metabolizma

Iako je ovo neverovatno retko, mutacije gena takođe mogu uticati na miris tela.

Trimetilaminurija je bolest koja sprečava vašu jetru da razbije hemijsko jedinjenje trimetilamin. Trimetilamin može mirisati na ribu ili zaudarati na jaja ili urin. Kada vaše telo ne može da razgradi ovo jedinjenje, ono se nakuplja u vašem telu i oslobađa se u vašem znoju, urinu i dahu.

Sekundarna trimetilaminurija može nastati ako uzimate velike oralne doze L-karnitina, lecitina ili holina. Lecitin i holin se nalaze u nekim dodacima ishrani. L-karnitin se ponekad koristi za povećanje snage sportista, a holin leči Alchajmerovu i Hantingtonovu bolest. Simptomi nestaju kada se doze smanje ili eliminišu.

Hormoni

Hormonske fluktuacije mogu izazvati prekomerno znojenje i samim tim, telesni miris. Tinejdžeri, trudnice i žene u perimenopauzi ili menopauzi mogu iskusiti valunge i noćno znojenje, povećavajući prekomerno znojenje i neprijatan miris.

Prenela: O.M.

(izvor: Thompsontee.com/Zdravlje.Kurir.rs)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track