Ova dva suplementa nije dobro kombinovati: Mogu dovesti do anemije
Foto: Shuttetstock

dijetetičar upozorava

Ova dva suplementa nije dobro kombinovati: Mogu dovesti do anemije

Zdravlje -

Uzimanje adekvatnih suplemenata može biti veoma korisno za zdravlje i osigurati da organizam dobija sve hranljive materije koje su mu potrebne da funkcioniše najbolje što može. Međutim, određene kombinacije dodataka ishrani mogu doneti više štete nego koristi. Dijetetičar upozorava na koje kombinacije treba da orabtimo pažnju.

Jedna takva potencijalno opasna kombinacija dodataka je kalcijum i gvožđe. Prema rečima Kritike Nanavati, dijetetičarke, kombinovanje ovih naizgled bezopasnih suplemenata moglo bi da dovede do anemije.

Kombinacija koja ometa apsorpsiju gvožđa

Kalcijum i gvožđe su neophodni za optimalno funkcionisanje vašeg tela. Dok bi individualna suplementacija mogla biti sasvim u redu i savršeno bezbedna (naravno, u umerenim, propisanim količinama), rizik nastaje kada se dodaci gvožđa i suplementi kalcijuma uzimaju zajedno.

- Kombinovanje kalcijuma i gvožđa u obliku suplemenata može imati štetne efekte. Kalcijum može ometati apsorpciju gvožđa, posebno ne-hem gvožđa koje se nalazi u hrani i suplementima biljnog porekla - istakla je Nanavati.

Uvek je idealno da se gvožđe i kalcijum unose direktno iz hrane, recimo zelenog lisnatog povrća
Uvek je idealno da se gvožđe i kalcijum unose direktno iz hrane, recimo zelenog lisnatog povrćafoto: Shutterstock

Ako naše telo ne može pravilno da apsorbuje gvožđe, to može dovesti do nedostatka, čineći suplementaciju beskorisnom. Takođe, može dovesti do niza zdravstvenih komplikacija, a vremenom i do anemije.

Ako vaše telo nije u stanju da pravilno apsorbuje gvožđe, to može dovesti do nedostatka, čineći vašu suplementaciju beskorisnom i, što je još gore, može dovesti i do nekih zdravstvenih komplikacija.

Anemija izaziva umor, glavobolje, problem sa srcem

Nanavati kaže da bi ovo moglo "potencijalno da dovede do anemije zbog nedostatka gvožđa tokom vremena".

- Anemija može dovesti do brojnih štetnih efekata, uključujući umor, glavobolje, pa čak i probleme sa srcem. Osim toga, opterećuje kardiovaskularni sistem, utiče na snabdevanje tkiva kiseonikom i povećava opterećenje srca - kaže Nanavati.

Kao i kod svih drugih hranljivih materija, uvek je idealno da se gvožđe i kalcijum unose direktno iz hrane. Neke od opcija su tamnozeleno lisnato povrće (kelj, spanać i brokoli), mahunarke, orasi (bademi, lešnici) i riba.

Prenela: O.M.

(izvor: SheFinds/Zdravlje.kurir.rs)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track