Orašasti plodovi su pomoć broj 1 kod pražnjenja creva: Bademi su favorit, a evo zbog čega
Foto: Shutterstock

dijetetičari savetuju

Orašasti plodovi su pomoć broj 1 kod pražnjenja creva: Bademi su favorit, a evo zbog čega

Zdravlje -

Vlakna su veoma važna za redovnu defekaciju, a jedan od najboljih načina da se vlakna unose u organizam je putem određene vrste hrane.

Dijetetičarke Anet Snajder i Ejmi Pendlton Kej izdvojile su jednu od najboljih vrsta orašastih plodova koja bi mogla da obezbedi redovno pražnjenje creva i spreči zatvor.

One su kao favorita navele bademe, i otkrile tri razloga zašto ih treba uključiti u ishranu kako ne bismo imali problema sa opstipacijom.

Dobar izvor magnezijuma

Magnezijum je važan mineral iz više razloga, a takođe je odličan za ublažavanje problema sa zatvorom.

- Vlakna, magnezijum i drugi antioksidansi koji se nalaze u bademima mogu da pomognu kod problema sa varenjem i obezbede zdravu crevnu floru. Zdrav crevni mikrobiom sa nizom dobrih bakterija doprinosi boljem varenju u celini, što pomaže u sprečavanju hroničnog zatvora - ističe dijetetičarka Ejmi Pendleton Kej .

Bogati su vlaknima

Osim što sadrže magnezijum, bademi su takođe odličan izvor vlakana. Dijetetičarka Kej ističe da je hrana bogata vlaknima važna jer povećava učestalost pražnjenja creva, što dovodi do poboljšanja kod onih koji pate od zatvora.

Bademi se ističi sadržajem vlakana
Bademi se ističi sadržajem vlakanafoto: Thinkstock

Ovi orašasti plodovi sadrže rastvorljiva i nerastvorljiva vlakna. Svaka od ovih vrsta vlakana je neophodna za normalno funkcionisanje creva, a samim tim i za redovno pražnjenje.

Visok udeo zdravih masti

Ishrana oplemenjena zdravim mastima takođe može da pomogne pri varenju, slažu se dijetetičarke. Snajder objašnjava da masti u ishrani mogu da pomognu u oslobađanju od zatvora tako što povećavaju snagu mišićnih kontrakcija koje istiskuju fekalije i stimulišu debelo crevo da započne pražnjenje.

- Zdrave masti u kombinaciji sa vlaknima pomažu u održavanju dobrih crevnih bakterija - dodaje Anet Snajder.

Priredila: N.L.

Izvor:Eatingwell.com/Zdravlje.kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track