Kada bol zapravo ukazuje na kancer? Stručnjaci otkrivaju 2 zabrinjavajuća znaka
Foto: Rafal Strzechowski / Free / Profimedia.

reagujte na vreme

Kada bol zapravo ukazuje na kancer? Stručnjaci otkrivaju 2 zabrinjavajuća znaka

Zdravlje -

Kako uočiti razliku između svakodnevne nelagodnosti u mišićima i toga da nešto ozbiljnije nije u redu ponekad može da bude od životne važnosti.

Dr Debora Li, ginekolog kaže da od sto ljudi kod kojih je dijagnostikovan kancer njih 38 će patiti od umerenog do jakog bola u nekom trenutku svoje bolesti, kaže ginekolog dr Debora Li.

- Iako bol ne oseća svaki kancerološki pacijent, većina njih se susreće s bolnim stanjima u nekoj fazi svoje bolesti. Kako ćelije raka rastu, one pritiskaju okolna tkiva. Takođe izazivaju upalu i otok, dok neke vrste raka proizvode hemikalije koje pojačavaju osećaj bola - pojašnjava doktorka.

Ovo teško stanje stanje može da izazove sve vrste bola, od tupog do pulsirajućeg i oštrog. Takođe može da bude lokalizovan na različitim mestima,- uključujući glavu, grudi, leđa, udove, stomak i još mnogo toga. Međutim, znakovi kancerogenog bola su istrajnost u dužini trajanja, ali i u intenzitetu.

Nije svaki bol opasan, ali pojedini jesu
Nije svaki bol opasan, ali pojedini jesufoto: Shutterstock

- Važno je uzeti u obzir sve vrste bolova - svi ih imamo s vremena na vreme. U celini, ovi bolovi prolaze sami od sebe i nestaju. Međutim, ako imate neki novi bol koji je uporan i ne smanjuje se nakon tri nedelje, trebalo bi da posetite svog lekara opšte prakse - napominje dr Li.

Iako bolovi, naravno, ne znače uvek da ste dobili rak, doktorka objašnjava da je pojedne treba shvatiti kao znak upozorenja.

- Ako imate bol koji je neuobičajen za vas, vodite evidenciju o njemu. Zapišite kada ima tendenciju da se javi, kakva je to vrsta bola, koliko dugo traje i da li ide na bolje ili na gore.

Obavezno se javite lekaru

- Napišite koliko je jak bol na skali od jedan do 10, pri čemu je jedan blag, a 10 najgori bol koji možete zamisliti. Ako je bol uporan i ne smanjuje se više od tri nedelje, obavezno porazgovarajte o tome sa svojim lekarom, savetuje dr Debora Li.

Prenela: N.L.

Izvor: Express.co.uk/Zdravlje.Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track