5 razloga zašto je bolje piti čaj umesto kafe: Bićete puni energije bez neželjenih efekata
Foto: Shutterstock

nutricionista otkriva

5 razloga zašto je bolje piti čaj umesto kafe: Bićete puni energije bez neželjenih efekata

Zdravlje -

Mnogi ljudi vole da započnu dan kafom, neki zbog ukusa, a drugi zbog osećaja budnosti koji osećaju nakon jutarnje doze kofeina. Ali kada je u pitanju zdravije jutarnje piće, nema sumnje da je čaj bolja opcija za početak dana.

Nutricionista Avni Kaul ističe da je čaj mnogo bolje piti na početku dana i navela je ubedljive razloge zašto.

Smanjen sadržaj kofeina

Nema sumnje da kofein svima daje malo energije, ali može biti štetan ako se ne konzumira umereno. Sadržaj kofeina u čaju je manji nego u kafi, pa je čaj bolji za organizam.

- Čaj obično sadrži manje kofeina od kafe. Dok kofein može da pruži početni podsticaj energije, previše kofeina može dovesti do nervoze, anksioznosti i poremećaja sna. Čaj nudi blaži unos kofeina, smanjujući rizik od ovih neželjenih efekata, objašnjava Kaul.

Lagano i nežno buđenje

Retko, čim se probude, odmah su puni energije. Svi bi verovatno radije ostali u krevetu još malo, ali život ima druge planove. Kafa će raditi odlično jer će vas odmah probuditi, ali možda nije dobro.

Čaj sadrži aminokiselinu poznatu kao L-teanin, koja ima smirujući efekat i može uravnotežiti stimulativne efekte kofeina. Ovo može dovesti do lakšeg i nežnijeg buđenja, u poređenju sa iznenadnim naletom energije iz kafe, kaže Kaul.

Čaj doprinosi hidrataciji jer je prvenstveno sastavljen od vode
Čaj doprinosi hidrataciji jer je prvenstveno sastavljen od vodefoto: Shutterstock

Hidratacija

Dehidracija je hroničan problem ispijanja kafe ako se ne uzima u preporučenim količinama. Dehidracija se mnogo češće javlja zimi, kada pijemo manje tečnosti nego tokom toplih meseci. Kafa je diuretik, što znači da može dovesti do povećane proizvodnje urina i moguće dehidracije.

S druge strane, čaj doprinosi hidrataciji jer je prvenstveno sastavljen od vode. Održavanje hidratacije ujutru ključno je za opšte blagostanje tokom ostatka dana, prenosi Health Shots.

Pojačavanje antioksidansa

Čaj, posebno zeleni čaj, bogat je antioksidansima koji imaju različite zdravstvene prednosti. Zeleni čaj pomaže imunom sistemu i štiti ćelije od oštećenja. Iako kafa ima i antioksidante, vrste i količine mogu da se razlikuju, ističe nutricionista.

Osetljivost stomaka

Kafa može izazvati nelagodnost u stomaku kod nekih ljudi, što čaj čini odličnom alternativom. Čaj je nežniji za želudac, pa se preporučuje svima koji su osetljivi na kiselinu ili imaju probleme sa varenjem.

Prenela: N.R.

Izvor: Healthshots.com/Zdravlje.kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track