Ove bolesti vode ka slepilu, a nekad ne daju simptome: Oftalmolog otkriva korake za zdrave oči
Foto: Shutterstock, Milena Anđela

pregledajte se

Ove bolesti vode ka slepilu, a nekad ne daju simptome: Oftalmolog otkriva korake za zdrave oči

Zdravlje -

Najčešće oftalmološko oboljenje je katarakta, kod nas i u svetu, a za njom slede glaukom, dijabetička retinopatija – vaskularna degeneracija oka, kao i staračka degeneracije žute mrlje, oboljenje koje najčešće dovodi do slabljenja vida, pa i slepila.

Besplatni očni pregledi organizovani su ovog vikenda (18. 18. i 19. maja) u beogradskom tržnom centru Delta Siti u sklopu akcije "Tvoje oči te vole, uzvrati im ljubav - pregledaj se", a tim povodom lekari i pacijenti su uputili apel da vodimo računa o svojim očima, kao i da se blagovremeno i redovno pregledamo kako bismo i eventualnu terapiju dobili na vreme.

- Ovakve kamapanje su važne pre svega zato što na vreme otkrivene bolesti mogu adekvatno i da se leče. Poznato je da u svetu preko dve milijarde ljudi boluje od oftamoloških oboljenja, a jedna polovina tih bolesti mogu da se leče ako se na vreme dijagnostikuju i ako se sprovede adekvatna terapija – kaže prof. dr Dijana Risimić sa Klinike za očne bolesti Univerzitetskog Kliničkog centra Srbije.

Upozoravajući simptomi

Najčešće oftalmološko oboljenje je katarakta, kod nas i u svetu, a za njom slede glaukom, dijabetička retinopatija – vaskularna degeneracija oka, kao i staračka degeneracije žute mrlje, oboljenje koje najčešće dovodi do slabljenja vida, pa i slepila.

prof. dr Dijana Risimić
prof. dr Dijana Risimićfoto: Milena Anđela

- Simptomi na koje treba obratiti pažnju su promene u kvalitetu vida, pre svega krivljenje linija, potom promene u kvalitetu viđenja boja, dok je najozbiljniji znak da se nešto dešava kada je centralini deo vidnog polja ugrožen – upozorava profesorka.

Koliko često kod lekara

Katarakta nije jedino obljenje koje može da dovede do gubitka vida, ali barem može da se sanira operacijom. Nažalost, ni glaukom, ni senilna degeneracija maluke nisu takve bolesti.

pregledajte se, ništa ne košta, a može da vas sačuva od slepila
pregledajte se, ništa ne košta, a može da vas sačuva od slepilafoto: Milena Anđela

- Glaukom je pre svega oboljenje koje vrlo podmuklo i pacijent može da ne zna uopšte da ima ovu bolest. Senilna degeneracije makule u ranoj fazi takođe ne daje nikakve simptome, ali ako se ove bolesti na vreme dijagnostikuju i adekvatno leče, kod većine naših pacijenata možemo da sačuvamo vid. Zato su upravo skrininzi bitni – naglašava prof. dr Risimić.

Skriring se radi već na rođenju, pa između 3. i 6. meseca, potom u prvoj godini, dok deca između 3-5 godine svakakao treba da budu odvedena na deteljan pregled. Slede provere vida pred upis u osnovnu i srednju školu. Doktorka objašnjava da u svojim 20-im treba da posetite oftalmologa jednom, u 30-im dva puta, u 40-im nešto čećše, a kada pređete 60-65. poseta jednom godišnje je obavezna, po potrebi treba da bude i češća.

Opasna plava svetlost

Aleksandra Haži-Manić, predsednica udruženja “Žuta mrlja” koje okuplja pacijente koji boluju od senilne degeneracije makule, naglašava važnost redovnih pregleda.

Aleksandra Haži-Manić,
Aleksandra Haži-Manić,foto: Milena Anđela

- Šezdeset odsto senzacija dobijamo preko vida i treba da se trudimo da to ne izgubimo, što može da se desi lako, preko noći, kao što se dogodilo meni. Vid je lako i sačuvati redovnim odlaženjem kod oftalmologa, pridržavanjem saveta lekara, uzimanjem suplemenata i lekova – sugeriše naša sagovornica kojoj je 2016. godine dijagnostikovana degeneracija makule.

- Možemo da damo i savet za televizore, telefone i kompjutere koji emituju plavu svetlost, a koja može da ošteti vid. Ukoliko ste duže vreme ispred njih nosite zaštitene naočare - poručuje.

Nataša Lazović

Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i propisima Zakona o javnom informisanju i medijima.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track