Kako da izračunate rizik od bolesti srca? Obim struka mnogo toga govori o vašem zdravlju
Foto: Shutterstock

obratite pažnju

Kako da izračunate rizik od bolesti srca? Obim struka mnogo toga govori o vašem zdravlju

Zdravlje -

Kardiovaskularne bolesti glavni su uzrok smrti u svetu, a svake godine odnose oko 17,9 miliona života, prema podacima Svetske zdravstvene organizacije (SZO). S obzirom na ove činjenice, važno je da znamo koliki je naš rizik od dobijanja bolesti srca.

Možda već znamo neke od faktora koji nas mogu izložiti veće riziku: visoki holesterol, visok krvni pritisak, dijabetes i sedelački način života.

Međutim, postoji još jedan faktor rizika kojeg mnogi nisu svesni, a to je visok odnos struka prema kukovima.

Naš odnos struka i kukova poređenje je obima našeg struka i obima kukova. Veliki obimi pokazuju da oko sredine tela ima višak masti, što se pokazalo kao faktor rizika za srčane bolesti.

- Znamo da je visceralna masnoća, tj. masnoća oko struka, povezana s povećanjem kardiovaskularnog rizika, uključujući moždane i srčane udare, budući da je povezana s povećanim faktorima rizika poput visokog krvnog pritiska, dijabetesa i visokog holesterola, kaže kardiovaskularna specijalistkinja i kardiološkinja dr Lora Verde.

 veliki obim struka i veliki odnos struka i kukova faktori rizika za bolesti srca
veliki obim struka i veliki odnos struka i kukova faktori rizika za bolesti srcafoto: Shutterstock

Ovo su ozbiljni faktori rizika za bolesti srca

Osim toga, kardiolog dr Sem Setare tvrdi da su veliki obim struka i veliki odnos struka i kukova faktori rizika za bolesti srca. Ukazao je na naučni izveštaj Američke asocijacije za bolesti srca u vezi sa povezanošću gojaznosti i kardiovaskularnih bolesti, u kojem se ističe da je obim struka faktor rizika.

Dakle, da bismo saznali koji je naš odnos struka i kukova, dr Verde kaže da koristimo metar za merenje obima struka. Metar bi prvo trebalo da omotamo oko struka, a zatim oko kukova.

- Podelite obim struka s obimom kukova da biste dobili broj odnosa, pojasnila je. Zaključuje da je idealan odnos struka i kukova za muškarce 0,94 ili manje, a za žene 0,85 ili manje.

Prenela: N.R.

Izvor: Index.hr/Zdravlje.Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track