Kako besplatno dobiti dnevnu dozu vitamina D: Evo koliko vremena na suncu je dovoljno
Foto: Shutterstock

naučna studija

Kako besplatno dobiti dnevnu dozu vitamina D: Evo koliko vremena na suncu je dovoljno

Zdravlje -

Naučnici su utvrdili optimalne uslove za dobijanje dnevne doze vitamina D pod uticajem sunca u zavisnosti od regiona stanovanja, doba godine i boje kože čoveka. Rezultati studije objavljeni su u časopisu „Nutrients”.

Naučni podaci poslednjih godina pokazuju da je nedostatak vitamina D povezan sa oboljenjima ne samo mišićno-koštanog sistema, već i sa poremećajima imunog sistema, psihe, digestivnog sistema. Iako su dokazi o uzročnosti kontroverzni, preporučuje se održavanje normalnih nivoa vitamina D.

Smernice za suplemente se razlikuju od zemlje do zemlje, ali se manji naglasak stavlja na dobijanje D vitamina izlaganjem sunčevoj svetlosti.

Potrebno je najmanje 3 do 15 minuta na suncu

U novom radu naučnici su koristili podatke o ultraljubičastom zračenju Sunca u različitim regionima Zemlje. Analiza je otkrila vreme izlaganja potrebno za održavanje nivoa vitamina D pod vedrim i oblačnom nebom.

šetnja, sreća, osmeh, sunčani dan, vežbanje, boravak u prirodi, priroda
foto: Shutterstock

U vreme bez oblaka, osobama sa belom kožom potrebno je od tri do 15 minuta pod suncem, a što je udaljenija od ekvatora izlaganje bi trebalo da bude duže. Ljudi sa tamnijom kožom treba duže da ostanu na suncu i oko sat vremena na većim udaljenostima od ekvatora.

Tokom odlabčnog vremena potrebno duže izlaganje

Tokom oblačnog vremena, vreme izlaganja sunčevoj svetlosti trebalo bi da se poveća za oko 15 odsto u ekvatorijalnim regionima i do 60 odsto na većoj udaljenosti od istog.

Prilikom modeliranja, naučnici su pretpostavili da će osoba biti obučena u običnu, ne previše otkrivajuću odeću i da će stajati uspravno.

Studija naglašava potrebu za personalizovanim preporukama kako bi se uzele u obzir individualne karakteristike i lokalni klimatski uslovi, prenosi ruska „Gazeta“.

Prenela: O.M.

(izvor: politika.rs/Zdravlje.kurir.rs)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track