Većina ljudi ne obraća previše pažnje na izgled svog pupak. Međutim, lekari upozoravaju da izmene njegovog izgelda mogu ukazivati na komplikacije opasne po zdravlje.

Iako pupak nakon rođenja nema funkciju, suptilne promene u njegovom izgledu mogu biti pokazatelj da nešto nije u redu sa vašim zdravljem. Prema rečima britanskog lekara Dana Baumgardta, jedna od njih je pupčana kila, koja nastaje kada deo creva viri kroz pupak, izazivajući otok.

Obično su bezopasne i uglavnom se javljaju kod odojčadi, iako su i drugi najčešći tip kile kod odraslih. Prekomerna težina ili višestruka trudnoća mogu povećati rizik od pupčane kile kod odraslih. Većina slučajeva ne zahteva lečenje, iako će kila možda morati da se hirurški odstrani zbog bolova ili blokade creva.

pregled-kod-lekara-shutterstock-2172793971.jpg
Shutterstock 
foto: Shutterstock

Doktorka Baumgard je takođe ukazala na retku komplikaciju koja se zove "čvor sestre Marije Džozef". Ime je dobio po monahinji koja je otkrila da mnogi pacijenti sa rakom u kasnoj fazi imaju kvržicu blizu pupka. Ovo može biti znak da se rak proširio.

Još jedna komplikacija koja se može pojaviti je mreža otečenih vena oko pupka, koja se naziva i "Meduzina glava". Izgleda kao crna ili plava modrica. Ovo nije bolest, iako je obično znak ciroze.

Protok krvi kroz vene jetre postaje otežan, zbog čega se skuplja u portalnoj veni i odliva u obližnje vene blizu pupka. Ovo povećava krvne sudove tako da počinju da liče na Meduzinu glavu. Pupak takođe može biti meta infekcije, pa se pobrinite da ga redovno čistite.

Prenela: O.M.

(izvor: theconversation.com/Zdravlje.kurir.rs)