Verovatno ste osetili kako vam srce kuca u grudima nakon naporne aktivnosti - ili ste izmerili puls stavljajući prste na zglob ili vrat. Manje uobičajen i ponekad zapanjujući osećaj je zapravo slušanje zvuka otkucaja srca u ušima.

Fok Nevs Digital razgovarao je sa dva doktora kako bi saznali više o tome koji su uzroci ovog fenomena i da li je to nešto o čemu treba da brinemo, piše Yahoo.

- Čuti otkucaje srca u ušima, fenomen poznat kao "pulsirajući tinitus", nije uvek znak medicinskog problema, ali je sigurno nešto o čemu biste možda želeli da razgovarate sa svojim lekarom, kaže Frederick James Meine, interventni kardiolog u "Novant Health" u Vilmingtonu, u Severnoj Karolini.

Prema njegovim rečima mnogi ljudi to čuju s vremena na vreme, posebno kada leže na boku, i objasnio da ti otkucaji mogu biti povezani sa problemima sa ušima kao što su nakupljanje voska, tečnost u uhu ili drugi problemi sa sluhom.

Koji su uzroci?

- Najčešći uzrok je disfunkcija Eustahijeve tube. To je obično zbog alergija. Drugi krivac bi mogao biti nakupljanje ušnog voska, što takođe može da izazove zapušenost ušnog kanala zbog čega se otkucaji srca lakše čuju, kaže Isus Lizarzabur, porodični lekar u TPMG Grafton Famili Medicine u Jorktaunu, u Virdžiniji.

Visok krvni pritisak je još jedan uzrok, iako ređi. U retkim slučajevima, lekovi kao što su nesteroidni antiinflamatorni lekovi (NSAID), antibiotici, diuretici, lekovi za hemoterapiju, aspirin, određeni antidepresivi, kinin i antivirusni lekovi mogu izazvati tinitus, zujanje u ušima koje je u ritmu otkucaja srca.

- Izuzetno retki uzroci mogu da budu aneurizma (ispupčenje krvnog suda u mozgu) ili vaskularni tumor, koji se sastoji od skupljanja krvnih sudova - istakao je Lizarzaburu.

profimedia0187830673.jpg
Profimedia 
Ako su ovi simptomi česti ili novi, treba uraditi kompletnu istoriju bolesti i fizički pregled.foto: Profimedia

Šta da radite ako vam se ovo često dešava?

- Temeljni fizički pregled, uključujući proveru krvnog pritiska i pregled karotidnih arterija na vratu, važan je deo praćenja ukupnog kardiovaskularnog zdravlja. Takođe, isključivanje anemije ili hipertireoze, koji bi mogli da izazovu pojačan protok krvi i možda doprinesu pulsirajućem tinitusu, moglo bi se proceniti jednostavnim laboratorijskim testovima. Ako neko doživljava ovo stanje povremeno, to verovatno nije toliko zabrinjavajuće. Međutim, ako su ovi simptomi česti ili novi, treba uraditi kompletnu istoriju bolesti i fizički pregled, savetuje dr Meine.

Iz kardiovaskularne perspektive, ako neko ima pulsirajući tinitus ili čuje otkucaje srca u sopstvenim ušima, važno je prvo isključiti sve potencijalne kardiovaskularne probleme. Lekar treba da proveri i da pacijent nema začepljenje ili sužavanje karotidnih arterija, što bi moglo da doprinese pojačanju srčanih tonova u ušima i glavi.

- Želim da istaknem da većina nas s vremena na vreme čuje otkucaje srca u glavama i ušima, posebno kada nam otkucaji srca ubrzavaju tokom vežbanja - rekao je dr Meine.